Categories: Comunitate

REPERE MDEICALE. Angina pectorală

Dr. Biochimist Manuela ŞTEF

Angina pectorală este un tip de durere în piept determinată de reducerea fluxului sangvin către muşchiul inimii. Când fluxul sang­vin este redus, implicit inima nu pri­meşte suficient oxigen şi apare infarctul miocardic. Angina este un simptom al unei afecţiuni cardiace.
Simptomele anginei pectorale sunt: du­rerea în piept (descrisă ca o strânsoare sau apăsare), durerea care radiază în bra­ţul stâng, gât, maxilar, umăr sau spate, di­fi­cultăţi de respiraţie, transpiraţii, senzaţia de greaţă şi de oboseală extremă. Factorii de­clanşatori ai anginei sunt stresul, tem­pe­raturile scăzute, mesele copioase sau fumatul. Cele mai frecvente tipuri de angină sunt angina pectorala stabilă şi angina pectorala instabilă.
Angina pectorală stabilă este provocată de obicei de efortul fizic.Episodul dureros du­rează de obicei 3-5 minute, durerea fiind similară la fiecare episod de angină. Durerea dispare dacă pacientul se odih­neşte sau ia tratamentul prescris de medic. Angina stabilă poate fi ţinută sub observaţie şi tratament.
Angina pectorală instabilă apare neaş­teptat, chiar şi în repaus,durerile fiind mai puternice şi durează uneori chiar şi 30 de minute. Durerea nu cedează la tra­ta­mentul obişnuit şi nici la repaus. Angina ins­tabilă apare când depozitele de gră­sime de pe pereţii vaselor de sângese rup, se formează cheaguri, iar arterele din apro­pierea inimii se îngustează brusc, fluxul
de sânge fiindastfel redus consi­de­rabil. Angina instabilă poate indica imi­nenţa unui infarct miocardic, fiindo ur­genţă medicală.
Angina pectorală trebuie diagnosticată şi tratată adecvat. Medicul cardiolog reco­man­dă o serie de investigaţii precum, elec­tro­cardiograma (ECG –care oferă informaţii despre ritmul cardiac şi acti­vitatea electrică a inimii), analize de sân­ge, testul de efort şi ecografia cardiacă. La nevoie se poate efectua şi angiografia coro­­nariană, care permite vizualizarea inimii şi a vaselor de sânge.
Tratamentul anginei pectorale diferă în funcţie de tipul de angină şi constă în schim­­bări ale stilului de viaţă, admi­nis­trarea de medicamente sau intervenţii mi­nim invazive ori chirurgicale. Tratamentul me­dicamentos constă în administrarea de substanţe care relaxează pereţii arterelor, împiedică coa­gularea sângelui, reduc ni­velul colesterolului din sânge, bătăile ini­mii sau tensiunea ar­te­rială. Schimbări ale stilu­lui de viaţă includ renunţarea la fu­mat, o dietă echilibrată, fără grăsimi satu­rate, exer­ciţii fizice regulate, odihnă şi evi­ta­rea stresului.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

21 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

21 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

21 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

21 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

21 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

21 de ore ago