Remus Mariş, „cetăţean de onoare” al oraşului pe care l-a gospodărit 12 ani

Ieri, Consiliul Local Hunedoara a acordat, post – mortem, titlul de „Cetăţean de onoare” lui Remus Mariş, primar al mu­nicipiului între 1992 şi 2004.
La momentul festiv al şedinţei de Consiliu Local au participat membri ai familiei lui Remus Mariş, precum şi foşti colaboratori din perioada în care a slujit comunitatea Hunedoarei ca primar.

Dedicat comunității
Antoneta Mariş, soţia fostului primar, a fost cea care a primit „Cheia oraşului” şi placheta care consfinţeşte conferirea titlului de „Cetă­ţean de onoare”. „Vă mulţumesc tuturor pentru iniţiativa dumneavoastră, pentru aceas­tă „cheie a oraşului”, domnilor consilieri, dom­nule primar şi domnului Mircea Popa, vechi colaborator al soţului meu. A fost un om deosebit, dedicat Hunedoarei. A iubit Hunedoara şi oamenii acestui oraş. Şi-a iubit casa, şi-a iubit familia şi, pentru toate astea, îi mulţumesc”, a spus Antoneta Mariş.
„Tata a fost un om cu un foarte mare simţ al dreptăţii şi, în acelaşi timp, un om cu o modestie şi o smerenie cu care reuşea să umple o încăpere fără să scoată prea multe cuvinte. Hunedoara a fost casa lui şi s-a dedicat oraşului. A avut oportunităţi să plece dar le-a refuzat întotdeauna considerând că doar aici e „acasă”. A cunoscut oraşul şi pro­blemele oamenilor. Din copilărie îmi aduc aminte că se-ntâlnea cu oameni pe stradă şi îi ştia pe toţi după nume, ştia ce probleme au, unde locuiesc, cu ce se ocupă. Vă mulţumesc pentru această recunoaştere care îi ţine vie amintirea. Sunt sigură că s-ar fi bucurat de ea cu modestie”, a adăugat Carmen, fiica dom­nului Remus Mariş.

Nu a intrat în faliment
„Regretatul Remus Mariş a fost cel mai lon­geviv primar ALES din istoria municipiul nostru, începând cu anul 1992 şi până în anul 2004. Este perioada cea mai grea pe care a traversat-o Hunedoara, o perioadă în care s-au închis marile capacităţi de producţie: mineritul, din Munţii Poiana Ruscă, fluxul primar al Combinatului Siderurgic, reducerea capacităţilor la ICSH – o perioadă deosebită de complicată despre care trebuie să vorbim, pentru că atunci municipiul Hunedoara a fost unul calamitat social, un municipiu care a rămas doar pe umerii celor care l-au condus în acea perioadă: regretatul Remus Mariş şi consilierii locali de atunci. Ei au fost cei care au trebuit să găsească soluţii, să menţină mu­ni­ci­piul pe linia de plutire, să nu intre în faliment şi, totodată, să încerce o revigorare a oraşului. Este un pios omagiu adus acestui om care a muncit atât de mult pentru municipiul Hu­nedoara. Le mulţumesc tuturor consilierilor locali pentru că au votat în unanimitate, îi mulţumesc consilierului local PSD, Mircea Popa, pentru iniţiativa acestui proiect. Sper că vom reuşi să ducem mai departe munca începută de acest inimos primar la începutul anilor `90, să remodernizăm oraşul aşa cum şi-a dorit dânsul şi, de ce nu, să îi redăm stră­lucirea de odinioară”, a declarat primarul mu­nicipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

A administrat orașul într-o perioadă dificilă
Remus Mariș s-a născut la data de 9 august 1950 în satul Brotuna, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara. După absolvirea Liceului „Avram Iancu” din Brad, a fost admis la Facul­tatea de Studii Economice a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.A absolvit facultatea amintită ca șef de promoție, cu media 10.00, în 1973. În toamna aceluiași an s-a stabilit la Hunedoara, unde a fost re­par­tizat ca economist în cadrul Întreprinderii de Construcții Siderurgice (ICSH) – la vremea aceea una dintre cele mai importante unități de acest fel din România.În cadrul ICSH, calitățile sale profesionale sunt rapid re­mar­cate, fiind promovat periodic în diferitele trepte profesionale, iar în 1980 este numit șef al Biroului Economic al întreprinderii. Un an mai târziu devine contabil șef al ICSH, iar în 1989 este numit director economic. În 1992, din postura de candidat independent, câștigă alegerile pentru funcția de primar al muni­ci­piului Hunedoara, demnitate pe care o ocupă cu cinste, pricepere și modestie până în anul 2004. Remus Mariș a fost omul care a ad­mi­nistrat municipiul Hunedoara în cea mai dificilă perioadă a existenței acestei comu­nități, de după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai ales între 1996 și 2004, municipiul Hunedoara a fost grav afectat de dispariția marilor unități din siderurgie și minerit, fapt ce a generat un efect de domino, din punct de vedere economic, întreaga zonă devenind una calamitată din punct de vedere social.
În ciuda condițiilor economice extrem de di­ficile, soldate inclusiv cu diminuarea drastică a veniturilor la bugetul local, domnul Remus Mariș a fost persoana care, prin competențele sale profesionale, dar și prin calitățile sale umane, a reușit să mențină „pe linia de plutire” administrarea orașului. În condițiile în care 9 din 10 primari s-ar fi declarat învinși de ob­stacolele insurmontabile care apăreau frec­vent, Remus Mariș a fost acel „al 10-lea” primar care mai mereu reușea să găsească soluția cea mai potrivită pentru fiecare pro­blemă. Mai mult, cu toate că orașul era victima unei adevărate drame provocată de închi­derea mineritului și reducerea drastică a ac­tivității siderurgice, domnul Remus Mariș a fost cel care a reușit să contribuie decisiv la crearea condițiilor pentru apariția revirimen­tului economic al orașului. Unități precum LisaDraxlmaier sau Kaufland au apărut în Hunedoara pe parcursul ultimului său mandat de primar.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

14 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

14 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

14 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

14 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

14 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

14 ore ago