Actualitate

Recrutări în Ministerul Apărării. Un sfert dintre candidați au picat la proba fizică

Pentru un sfert dintre candidații care aspiră la un post în structurile MApN, proba fizică a fost un real impediment. Prima etapă de recru­tare a soldaților din 2024 a ajuns la final. Datele publicate de Statul Major al Apărării nu sunt deloc îmbu­cu­ră­toare. Aproximativ jumătate dintre re­cruți au picat testele, anunță evz.ro.

Trei etape
Dacă aproape un sfert dintre as­pi­ranți nu au trecut proba fizică, alți 18 la sută au picat evaluarea psihologică, în timp ce 12 la sută dintre candidați nu au tre­cut de examenul medical. În lunile fe­brua­rie, martie și aprilie, MApN a or­ga­ni­zat prima probă de selecție a sol­daților profesioniști pentru Armata României.
În linii mari, procesul din acest an nu diferă față de selecțiile din anii an­teriori. Selecția se desfășoară în trei eta­pe, iar procesul începe cu întoc­mirea dosa­re­lor, după care, candidații dau probele fi­zice, psihologice și me­dicale. Ultima eta­pă constă în repartiția candidaților admiși în unitățile MApN.

Nivel mediu de dificultate
În acest an 2.626 de candidați au tre­cut testele de evaluare, dintr-un total de 5.093 de aspiranți. În constatarea generală, Statul Major a precizat că ma­joritatea candidaților nu au trecut de probele fizice. Deși, baremul minim nu ar trebui să pună probleme per­soa­nelor cu vârste între 18-45 de ani care au o condiție fizică medie.
„Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sub­linierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Ni­velul de dificultate al probei este con­siderat ca fiind unul mediu (traseu uti­litar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m).
O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică nor­mală ar trebui să nu întâmpine difi­cul­tăți majore pentru trecerea baremelor fi­zice minime obligatorii ale acestei eva­luări”, se precizează într-un co­municat de presă remis de Ministerul Apărării.
Cea mică remunerație netă din MApN se apropie de 4.400 de lei/lună. Constă în solda de 3.345 de lei la care se adaugă și norma de hrană în valoare de 1.054 de lei. Solda unui soldat gradat profesionist (SGP) este de 4.711 lei. Însă, salariul SGP-ului poate ajunge până la 5.765 de lei cu tot cu norma de hrană de 1.054 de lei.

Salariile nu sunt de neglijat
Pe lângă remnerația de bază, soldații gradat profesional primesc beneficii suplimentare precum „drepturi privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea trans­formării în plata din rată pentru cum­părarea unei locuințe), de de­ta­șare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare con­tra­va­loare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională”, potrivit MApN.
Statul Major al Apărării a precizat că solda poate crește până la 30 la sută pentru personalul „angajat în unități aflate în proces de menținerea și con­so­lidare a capacității operaționale”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

2 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

2 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

2 zile ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

2 zile ago