Recomandări ale poliţiştilor pentru Black Friday

Poliţiştii au câteva sfaturi pentru cei care intenţionează să facă noapte albă în căutare de chilipiruri, în cadrul perioadei de reduceri derulată sub titulatura ”Black Friday”.
Astfel, Poliţia Română recomandă oamenilor să facă cumpărături de la firme sau magazine cunoscute şi verificate. ”Introdu adresa site-ului pe care intenţionezi să efectuezi plata şi nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situaţii, aceste link-uri te pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor. Asigură-te că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verifică existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi foloseşte un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe Internet. Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lăcăţel care va indica faptul că respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va începe cu HTTPS”, sunt doar câteva dintre recomandările IGPR.
Totodată, un sistem de operare actualizat, un antivirus şi firewall-ul activat vă ţin la distanţă de escroci. ”În cazul plăţilor online vi se vor solicita de către comercianţi numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării. Dacă ţi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date şi părăseşte site-ul. (…) Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, foloseşte un serviciu cu plata ramburs. Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianţi online din afara Europei pot cere să le trimiţi prin fax copii ale cardului şi paşaportului, drept garanţie. Nu da curs!”, se mai arată în ghidul de cumpărături on-line întocmit de IGPR. (M. Gânju)

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.