Reabilitare termicã, la anul

Nicolle Ebner

Consiliul Local Hunedoara a aprobat criteriile de selectare şi de stabilire a priorităţilor, pe baza cărora vor fi incluse, în programul de reabilitare termică, blocurile de locuinţe din municipiu. Ordinea pe lista priorităţilor va fi stabilită în funcţie de punctajul obţinut de fiecare imobil, însă, în limita resurselor bugetare disponibile anul viitor.

Au prioritate blocurile cu punctajul cel mai mare
Punctaj maxim (20 puncte) primesc asociaţiile de proprietari care dovedesc faptul că au alocate fonduri pentru lucrări de reabilitare a blocului de cel puţin 400/ apartament. Important este şi regimul constructiv al imobilului. Astfel, pentru blocurile din panouri de beton se alocă 15 puncte iar pentru cele din cărămidă, BCA-10 puncte. Punctaj maxim (10 puncte) primesc blocurile construite între anii 1950–1970, cinci puncte cele ridicate între anii 1971–1980, şi doar două puncte, imobilele construite între anii 1981–1990. Conform hotărârii aleşilor locali, primele blocuri care vor fi incluse în programul de reabilitare termică vor fi cele amplasate în zona A, care au mai mult de 100 de apartamente, şi ale căror faţade sunt în stare avansată de degradare. Pentru asta, asociaţiile de proprietari trebuie să anexeze la dosarul depus la Primăria Hunedoara şi o fotografie, urmând ca o comisie din cadrul primăriei să constate dacă situaţia prezentată este reală.

Nu se admit lucrări parţiale
Consiliul Local Hunedoara a decis că nu vor fi incluse în programul local de reabilitare termică blocurile pentru care asociaţiile de proprietari nu au depus documentaţia pentru toate scările imobilului, sau nu au constituit fondul minim destinat reabilitării termice, de cel puţin 100 lei de locuinţă. Conform normativelor în vigoare, 80 la sută din costul reabilitării termice este asigurat astfel: 50 la sută de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi 30 la sută de administraţiile locale, în limita fondurilor aprobate în fiecare an pentru acest program, şi 20 la sută din valoarea cheltuielilor revine asociaţiilor de proprietari.
În municipiul Hunedoara, până în această lună, au fost depuse solicitări pentru reabilitarea termică a unui număr de peste 30 de blocuri. Din cauza crizei economice, Primăria Hunedoara va putea susţine finanţarea doar pentru o mică parte dintre aceste imobile, de aici şi stabilirea criteriilor de departajare şi selecţionarea primelor blocuri care vor intra în program, anul viitor.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Masă zilnică gratuită pentru copiii din Vețel

Magdalena Șerban Potrivit Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului agriculturii şi dezvol­tării rurale nr. 3.840/81/2024…

20 de minute ago

Orăștioara de Sus: drumuri bune, din finanțări câștigate pe diferite axe și fibră optică pentru o acoperire extinsă

Magdalena Șerban Fiecare primar se organizează ad­mi­nistrativ în funcție de carac­te­ris­ticile și nevoile comunității pe…

20 de minute ago

În câteva zile, Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului devean va fi dată în folosință

Așteptarea va lua sfârșit în scurt timp. Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean…

o oră ago

Stabilitatea politică la guvernare aduce stabilitate în România

Stabilitatea politică la guvernare aduce stabilitate în economie și un risc redus de instabilitate socială…

o oră ago

Premieră la UVT: se lansează platforma online cu materiale didactice bac.uvt.ro

Universitatea de Vest din Timișoara lansează anul acesta platforma bac.uvt.ro, unde elevii din întreaga țară pot…

2 ore ago