Categories: ActualitateFlash

Protest pentru o bucată de pâine

Livia Botici

Ieri, timp de patru ore, aproximativ 200 de pensionari hunedoreni, supăraţi că li se va tăia din pensiile şi aşa mici, au pichetat sediul Prefecturii din Deva. Aceştia ameninţă că dacă guvernanţii nu îşi revizuiesc planurile de ieşire din criză, ei vor intra în greva foamei.

Patru dorinţe

Deşi aveau aprobată manifestaţia din faţa Instituţiei Prefectului abia de la ora 12, încă de dimineaţă, pensionarii s-au strâns în grupuri, pentru a-şi striga păsurile în gura mare. Oamenii au venit înarmaţi cu pancarte, fluiere şi steaguri ale Partidului Comunist Român şi au protestat faţă de măsurile drastice luate de Guvern, prin care li se vor diminua pensiile cu 15 la sută. „Protestăm, pentru că vor să ne ia pâinea de la gură, nu putem accepta să ne scadă veniturile în nici un fel. Vrem să crească punctul de pensie la minimum 45 la sută din salariul mediu brut pe economie, să ni se recalculeze pensiile şi să putem beneficia de servicii medicale fără coplată”, spune Aureliu Rădoane, preşedintele Ligii Sindicatului Pensionarilor, filiala Hunedoara. Un alt participant la miting spune că „Traian Băsescu şi miniştrii puşi de el trebuie să fie condamnaţi pentru genocid şi pentru subminarea economiei de stat pentru că asta înseamnă ceea ce fac ei acum din viaţa noastră, a amărâţilor, care oricum trăim de pe o zi pe alta. Dacă nu se rezolvă problemele, vom intra în greva foamei”, spune Emil Bota, un pensionar. O bătrânică micuţă de înălţime, care abia se vedea din mulţimea strânsă la manifestaţie, ne-a povestit situaţia tragică în care se află acum. „Am o pensie, mamă, de 318 lei. Doar atât! Sunt bolnavă, soţul mi-a murit anul trecut, am de dat rată la bancă, de 68 de lei, nu am bani de medicamente, de mâncare, de nimic. Tot ce iau dau pe datorii la bancă şi la întreţinere. Ce vor să ne mai ia? Le dau şi viaţa mea, numai să ne lase în pace, că nu mai suportăm”, spune, aproape plângând, Sarolta Farkas, o pensionară trecută de 80 de ani.

Fără speranţe mari

Cu toate că mitingul a fost unul de amploare, la el participând pensionari din aproape tot judeţul, oamenii nu au mari speranţe în legătură cu vremurile care vor veni. „Boc cu ai lui vor să ne bage în mormânt, pentru că aşa nu vom mai fi nici o povară pentru nimeni. Nu sper să se mai întâmple nimic, aştept să mor”, spune Xenia Daroti. În jurul orei 13, prefectul Hunedoarei, Attila Dezsi, a primit la discuţii 13 reprezentanţi ai pensionarilor. „Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu nu au nici un fel de efect legislativ, deocamdată sunt în stadiul de vorbe, fără un act normativ care să reglementeze situaţia. Am ajuns în această situaţie financiară precară, din cauza măsurilor proaste luate de guvernele din ultimii 20 de ani. Eu vă promit că astăzi voi transmite Guvernului României, toate dorinţele dumneavoastră, dar mai departe, eu nu pot să fac nimic”, a declarat Attila Dezsi, prefectul judeţului Hunedoara.

Şi profesorii vor protesta

După consultările de la Palatul Cotroceni de alaltăieri seară, liderii sindicali din învăţământ spun că vor declanşa grevă generală. „Am hotărât că de azi, în toată ţara, nu se vor pune note, măsură care la noi în judeţ s-a luat de mult. În data de 19 mai, vom face un miting imens al tuturor confederaţiilor în Capitală, iar începând cu data de 31 mai, vom închide şcolile şi va fi declanşată greva generală pe termen nelimitat”, declară Paul Rusu, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar din Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

10 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

10 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

10 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

10 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

10 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

10 ore ago