Acţiuni de protest ale pensionarilor în toată ţara. Prefectul Călin Marian s-a întâlnit cu reprezentanţii minerilor pensionari

Adriana Năstase
Ieri, la sediul din Petroşani al Ligii Pen­sionarilor Mineri a avut loc o întâlnire între repre­zentanţi ai minerilor pensionari din Valea Jiului şi prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian.

Va trimite solicitările la guvern
Prefectul judeţului a fost prezent în Valea Jiului în urma invitaţiei sosită din partea pre­şedintelui Ligii Pensionarilor din Valea Jiului, Ion Hortopan.
Potrivit reprezentanţilor pensionarilor mineri, ar trebui rezolvate problemele legate de recalcularea pensiilor, creşterea valorii punc­tului de pensie, de stabilirea vechimii în muncă şi cele referitoare la reacordarea facilităţilor privind subvenţia la plata căldurii, de care au beneficiat până la finele anului 2018.
De asemenea, cei prezenţi au discutat cu pre­fectul judeţului despre situaţia socio-eco­nomică actuală din Valea Jiului, în general şi despre posibilitatea stabilirii unui program zonal pentru extinderea reţelei de termo­fi­care, în special. Liderii pensionarilor au soli­citat ca autorităţile locale, judeţene şi naţio­na­le să acţioneze pentru asigurarea de locuri de muncă pentru oamenii Văii Jiului. Pen­sio­narii mineri îşi doresc ca activitatea minelor şi a termocentralei Paroşeni, să continue şi să fie în atenţia autorităţilor locale şi na­ţio­nale, fiind cel mai important agent economic din judeţ.
Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, le-a prezentat pensionarilor din Valea Jiului situaţia din judeţ şi din Valea Jiu­lui, din punct de vedere social, în condiţiile crizei sanitare, şi le-a transmis că va face tot ce este posibil din punct de vedere institu­ţio­nal, pentru ca solicitările fie luate în conside­rare, atât cât se poate, în perioada de ela­borare a Bugetului de Stat pentru anul 2021.
Pe lângă unele măsuri care pot fi luate la nivel local, va fi transmisă Guvernului Ro­mâniei o informare care cuprinde toate cerin­ţele Consiliului de Coordonare şi Conducere a Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului şi soluţiile pe care liderii ligii le propun pentru rezolvarea acestora.

Vor banii aprobaţi prin lege
Totodată, ieri, pensionarii au ieşit în stradă în semn de protest faţă de faptul că pensiile nu au fost majorate cu 40 la sută. Pensionarii afiliaţi la trei mari organizaţii au participat la două mitinguri, în Bucureşti, unul protest în faţa Administraţiei Prezidenţiale, celălalt în faţa sediului guvernului. Şi în alte oraşe ale ţării pensionarii au ieşit în stradă, oamenii fiind nemulţumiţi că pensiile nu au fost ma­jorate cu 40 la sută, aşa cum prevede legea promulgaţă.
Acţiunile de protest au fost organizate de Federaţia Naţională a Pensionarilor din Ro­mânia, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională Unirea a Pen­sionarilor din România. Înainte de de­butul mitingurilor din Bucureşti, preşedintele Fe­deraţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, a declarat că organizaţiile de pensionari au cerut mem­brilor din toată ţara să iasă miercuri în stradă în faţa Prefecturilor din fiecare judeţ. „Noi am cerut colegilor noştri din ţară, organizaţiilor de pensionari, ca astăzi la ora 11, când noi ne aflăm în Piaţa Victoriei, dumnealor se vor afla în faţa prefecturilor din întreaga ţară”, a afirmat preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România.
Pensionarii spun că în cei 30 de ani pentru ei nu s-a făcut nimic. Sunt multe semne de întrebare. De ce nu sunt niciodată bani pentru ei. “Aşa nu se mai poate, s-au scumpit toate şi nu mai facem faţă. Cerem drepturile legale. Să ne fie respectată munca. Noi nu am vândut ţara, noi am ajutat la construirea ei”, au susţinut cei aflaţi la protestele din Capitală.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

14 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

14 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

14 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

14 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

14 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

14 ore ago