Categories: Eveniment

Protest la Spitalul din Haţeg

Dan Terteci

 Asistentele, infirmierii şi personalul medical auxiliar de la spitalul din Haţeg au întrerupt lucrul ieri dimineaţă. Ei au refuzat să mai lucreze, nemulţumiţi de decizia conducerii de a le diminua sporurile legale. Alături de ei, a ieşit şi o parte a medicilor, care au vrut să fie solidari cu colegii lor.
Conducerea spitalului a decis să nu mai plătească sporurile de noapte şi nici orele lucrate în zilele libere şi sărbătorile legale. Oamenii au ajuns să primească aproape jumătate din banii încasaţi înainte de această decizie. Sindicaliştii spun că măsura administraţiei spitalului este una vădit nelegală.

Fără explicaţii
Angajaţii au ieşit în faţa clădirii unde au protestat paşnic, solicitând primirea integrală a banilor care li se cuvin. Numai că, din partea spitalului, nimeni nu le-a dat nici o explicaţie. Oamenii s-au trezit că vor primi la salariu bani mai puţini decât se aşteptau. În condiţiile în care nu vor beneficia de bani, salariaţii unităţii nu vor să mai lucreze în turele de noapte, week-end-uri şi sărbătorile legale. Potrivit liderului sindical al personalului auxiliar, Alexandru Bulacu, angajaţii din Spitalul Haţeg au primit, în luna iulie, salariile pe luna anterioară, fără sporurile de noapte, fără bonusul de 50 la sută pentru cei care lucrează în Urgenţe, ATI, blocul operator şi fără să le fie plătite suplimentar sâmbetele şi duminicile. „O asistentă care are peste 15 ani vechime, toate gradele şi venea la lucru sâmbăta şi duminica în una dintre secţiile speciale, primea, în medie, 1.600 de lei. În luna iunie, fără sporurile de care vorbim, abia a luat 1.000 de lei. Este o diminuare considerabilă a salariului şi oamenii nu mai vor să vină la lucru în schimbul de noapte sau sâmbăta şi duminica“, a spus Bulacu.

Doar jumătate din suma necesară
Oficialii instituţiei spun că măsura reducerii sporurilor este una legală, pentru că nu au fost anulate, ci doar amânate, urmând să fie plătite la o dată ulterioară. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului din Haţeg, Florin Şerăngău, situaţia financiară a unităţii medicale este foarte gravă, nefiind disponibili bani pentru plata sporurilor. „S-a tăiat o parte din sporuri, pentru că am avut doar jumătate din cei 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi – n.r.), necesari pentru plata salariilor pe luna iunie şi am fost nevoiţi să nu mai acordăm sporurile. Nu s-a renunţat total la ideea plăţii sporurilor, însă nu sunt bani, din această cauză nu au fost acordate“, a spus Şerăngău. Problema mult mai gravă este că bani pentru salarii mai sunt doar pentru încă o lună.

Dau în judecată spitalul
Angajaţii spitalului se aşteaptă să fie supuşi unor presiuni din partea direcţiunii. Conform salariaţilor, nu ar fi exclus să existe tot felul presiuni asupra lor şi de aceea, au cerut o garanţie cu privire la stabilitatea locului de muncă. Sindicaliştii vor acţiona în instanţă conducerea spitalului, pentru anularea deciziei de reducere a sporurilor legale. Personalul angajat nu a înţeles de ce medicii nu au fost şi ei afectaţi de această reducere a sporurilor. Unii dintre salariaţi nu au exclus posibilitatea ca această politică să urmărească crearea de tensiuni şi diferende între medici şi asistenţi, pentru ca situaţia să fie mai uşor de gestionat.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 ore ago