Protest al parlamentarilor AUR la uşa ministrului Energiei

Adriana Năstase

Aşa cum au anunţat, ieri, parlamentarii AUR au protestat în faţa Ministerului Energiei, protestul fiind un semnal de alarmă faţă de problema opririi Termocentralei Mintia, dar şi în semn de solidaritate faţă de minerii blocaţi în mina de la Crucea, din judeţul Suceava.

Scrisori, interpelări, dar degeaba
Surpriza neplăcută a fost că ministrul Ener­giei, Virgil Popescu, nu s-a aflat la birou, deşi fusese informat că parlamentarii AUR vor să discute cu el.
„Ce vedeţi aici, este un apogeu. De trei luni scriem scrisori, ne adresăm miniştrilor, pri­mului ministru, dar am fost ignoraţi. Chiar şi preşedintelui i-am făcuto sesizare pentru CSAT. Este important să fim solidari cu devenii. Mii de oameni din Deva nu au apă caldă şi căldură de 19 zile. Nu se poate ca poporul român să fie ignorat. Am fost tra­taţi cu aroganţă. În şedinţa Comisiei de Po­litică Economică, pe dezbaterea bugetului, i-am spus ministrului că Termocentrala Mintia va rămâne fără cărbune. Asta a fost pe 25 februarie. S-a întâmplat pe 5 martie. Mintia nu mai are cărbune de atunci. Între­bă­rile noastre sunt: unde este strategia energetică naţională? Dacă noi nu avem un plan, pe ce plan acţionează domnul mi­nis­tru Popescu. Termocentralele trebuie pro­te­jate. Ele asigură suveranitatea energetică a României. Toate aceste probleme se pare că sunt ignorate de ministrul Virgil Popescu. În ianuarie 2020, domnul Popescu ne pro­mitea 750 de milioane de euro fonduri euro­pene din tranziţie la energie verde. Unde sunt aceste fonduri? Ieri, domnul Po­pescu ne-a spus că ia 1,3 milioarde de euro pentru a retehnologiza aceste termocen­trale. Este în opoziţie cu ceea ce a spus dom­nul Siegfried Mureşan în Comisia de Afa­ceri Europene, când l-am întrebat dacă putem folosi banii de la Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru retehno­lo­gizarea termocentralelor pe cărbune. Aceşti oameni mint! Se bat cap în cap! Ne tre­buie nişte explicaţii”, a declarat Anamaria Ga­vrilă, deputat AUR de Hunedoara.

Ce plan are?
„Ţara nu este a guvernanţilor. Ţara este a poporului român. Este ca şi cum l-ai angaja pe domnul Popescu la firma ta şi el face ce vrea. Adică, în loc să facă un plan, în loc să plătească salarii, în loc să cumpere materie primă, el ignoră toate aceste lucruri. Unde este strategia energetică naţională? Ro­mânia nu are o strategie energetică naţio­nală. Pe ce fel de plan acţionează domnul Po­pescu? Pe ce fel de plan face investiţii sau închide termocentrale?”, a adăugat de­putatul AUR de Hunedoara.
Reamintim că Termocentrala Mintia nu mai are cărbune de la începutul acestei luni, motiv pentru care nu poate funcţiona. Din această cauză, peste 20.000 de deveni nu au apă caldă şi căldură în case, în con­diţiile în care iarna încă nu s-a sfârşit.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.