PROGRAME DE FINANŢARE DIN FONDURI NAŢIONALE ÎN ANUL 2018

În Proiectul de buget pentru anul 2018 este prevăzută lansarea unui număr de nouă programe de finanţare din fonduri naţionale, acestea urmând să fie gestionate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).
Aceste fonduri sunt destinate microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din România, indiferent dacă acestea sunt societăţi nou-înfiinţate (activităţi de tip start-up) sau sunt societăţi cu istoric.

Programele de finanţare din fonduri naţionale ce vor fi disponibile anul viitor:
1. Programul Start-up Nation România
Acest program de finanţare are alocate, în cadrul proiectului de buget pentru anul 2018, fonduri de 963,7 milioane lei, faţă de peste 1,7 miliarde de lei disponibile în 2017 şi mult mai mici decât suma planificată la momentul lansării acestui program de finanţare – care era de două miliarde de lei pentru fiecare an din perioada 2018-2020.
Potrivit Proiectului de buget pe anul 2018, programul Start-up Nation ar putea finanţa în 2018 doar afacerile non-agricole debutante în spaţiul rural, acest lucru fiind sugerat din denumirea menţionată în proiectul de buget: Program naţional pentru înfiinţarea şi dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii în mediul rural Start-up Nation România.
Programul Start-up Nation nu are fonduri estimate în perioada 2019-2021, ceea ce ar putea însemna, cel puţin în acest moment, că anul viitor ar fi ultimul an în care acest program de finanţare va fi activ.
Precizăm că informaţiile prezentate în acest moment sunt doar orientative, numeroase modificări putând fi aduse de acum şi până la lansarea oficială a acestui program.
2. Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor – START
Programul START 2018 ar urma să aibă un buget de 27 milioane lei în anul 2018.
Nu sunt prezentate în acest moment detalii suplimentare privind criteriile de acces solicitate firmelor, ajutorul financiar maxim sau activităţile eligibile.
3. Programul de susţinere a internaţionalizării
Acest program de finanţare are prevăzute fonduri de 20 de milioane de lei pentru anul 2018, spre deosebire de sesiunea din 2017, atunci când bugetul disponibil a fost de 25 de milioane de euro.
Alocaţia financiară nerambursabilă acordată beneficiarilor este în cuantum de maximum 50.000 lei, reprezentând maximum 90 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile. Obiectivul acestui program de finanţare este acela de a stimula mediul de afaceri prin crearea unor instrumente de promovare individuală a IMM-urilor româneşti care să faciliteze accesul acestora pe pieţele externe.
4. Programul Femeia Manager
Fondurile prevăzute pentru acest program de finanţare sunt de un milion de lei, aşa cum a fost şi în cadrul sesiunii din anul 2017.
Programul a finanţat participarea gratuită a femeilor antreprenor la conferinţe regionale şi internaţionale, workshop-uri, pentru aplicanţii selectaţi în urma înscrierii în program.
5. Programul pentru Comerţ şi Servicii
Pentru acest program se va aloca anul viitor un buget de 50 de milioane de lei, egal cu cel disponibil în 2017. Aceşti bani vor putea fi utilizaţi de către societăţile private care au un istoric de cel puţin 12 luni pentru demararea sau dezvoltarea unor afaceri în domenii de activitate din sfera comerţului sau serviciilor de piaţă.
Acesta este singurul program de finanţare care sprijină activităţile de comerţ.
6. Programul pentru Microindustrializare
Programul de Microindustrializare sprijină societăţile care au un istoric de cel puţin 12 luni să obţină un ajutor financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei, în vederea înfiinţării sau dezvoltării unor mici fabrici. Prin urmare, codurile CAEN eligibile în cadrul acestui program de finanţare sunt limitate la cele din clasa 1, 2 şi 3.
Bugetul planificat pentru anul 2018 este de 86,2 milioane lei, faţă de 74,3 milioane de lei în 2017.
7. Programul pentru sprijinirea activităţilor meşteşugăreşti
Prin intermediul acestui program de finanţare, meşteşugarii şi cei care comercializează produse artizanale pot participa gratuit la târguri de profil în scopul vânzării propriilor produse. Cheltuielile eligibile pe care aceşti beneficiari le pot deconta sunt cele legate de transportul produselor şi participarea la un târg de artizanat.
Bugetul estimat pentru anul 2018 este de 890 de mii de lei, identic cu cel din 2017.
8. Programul EMPRETEC
Acest program de finanţare sprijină participarea persoanelor fizice la cursuri şi workshopuri de antreprenoriat, în vederea dobândirii acelor cunoştinţe şi abilităţi necesare pentru lansarea unor viitoare afaceri.
Bugetul în anul 2018 este estimat la 504 mii de lei, identic cu cel din 2017.
9. Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (TIMM)
În cursul anului 2017, acest program de finanţare a beneficiat de un buget total de cinci milioane de lei şi a sprijinit dezvoltarea capacităţii şi a spiritului antreprenorial prin organizarea de workshop-uri în cadrul evenimentului TIMM 2017.
Pentru anul 2018 este prevăzut un buget identic, respectiv cinci milioane de lei, fiind estimată, la fel ca şi anul trecut, sprijinirea unui număr de 4.000 de beneficiari.

 

Rubrică susţinută de TVG Tax Audit srl Deva
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: office@tvgtax.ro

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

12 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

12 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

12 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

12 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

12 ore ago