Marius Surgent: Obiectivul noului model de dezvoltare propus de Guvern este asigurarea convergenţei cu economiile europene

Prioritatea pe termen scurt a Guvernului rămâne asigurarea capitalului de lucru ne­cesar pentru întreprinderile afectate de Covid-19, ca urmare a închiderii temporare a activităţilor, reducerii cererii de consum şi întreruperilor din lanţul de aprovizionare, prin programe de acces la finanţare pentru ca­pital de lucru şi investiţii cu garanţii de stat, granturi şi scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi.

Negocieri cu Comisia Europeană pentru Planul naţional de rezilienţă
Dintre numeroasele probleme create de COVID-19, una dintre cele mai vizibile este dispariţia întreprinderilor mici şi volatilitatea pieţei activelor financiare. Astfel, este necesar ca Guvernul României să aibă o strategie de stimulare a antreprenoriatului, a IMM-urilor şi a start-up-urilor.
„Obiectivul noului model de dezvoltare propus de Guvern este asigurarea conver­gen­ţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025. Este nevoie de stimularea investiţiilor publice, de utilizarea integrală a fondurilor europene şi de atragerea investiţiilor străine directe într-o manieră conjugată. S-a făcut un prim pas vizavi de întreprinderile mici şi mij­locii, de capitalul autohton, cu acel miliard de euro pe care se doreşte să-l introducem în eco­nomie până pe 31 decembrie. Se lu­crea­ză în momentul de faţă la direcţiile strategice şi suntem în negocieri cu Comisia Europeană pentru Planul naţional de rezilienţă. Cred că vom obţine acceptul Comisiei Europene ca, din acest plan de rezilienţă, să fie finanţat un capitol special pentru întreprinderi mici şi mijlocii’, a menţionat Marius Surgent (foto), deputat PNL de Hunedoara.

Suma de 4,99 de miliarde de euro alocată României în cadrul programului SURE
Comisia Europeană a aprobat alocarea unei sume de 4,99 de miliarde de euro României în cadrul programului SURE, a anun­ţat, la sfârşitul lunii august, prim-minis­trul Ludovic Orban.
„Este vorba de finanţarea măsurilor de susţinere a angajaţilor şi mediului de afaceri, măsurilor active de tip program flexibil de muncă, şomaj tehnic şi toate celelalte cate­gorii de cheltuieli care vin în sprijinul anga­ja­ţilor şi companiilor care au ca obiectiv apăra­rea locurilor de muncă şi susţinerea dezvol­tării locurilor de muncă. Sunt bani supli­men­tari faţă de cele 80 de miliarde, care provin din MFF şi din programul de rezilienţă şi recuperare. Sigur că sunt sub formă de credit, rambursabil într-o perioadă medie de 15 ani de zile, dar la nişte dobânzi extrem de atractive”, a declarat Ludovic Orban.

Întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia în continuare de susţinere din partea guvernului
Un program destinat start-up-urilor ar pu­tea să limiteze efectele economice dezas­tru­oase generate de criza sanitară provocată de virusul Covid-19 şi să reducă rata şomajului.
„Este o criză economică suprapusă peste criza sanitară, dar întreprinderile mici şi mij­locii vor beneficia în continuare de susţinere din partea guvernului. În contextul în care criza economică şi sanitară din România se vede din ce în ce mai mult şi e concretizată prin creşterea ratei şomajului, România are nevoie urgentă de programe şi măsuri gu­ver­namentale pentru redresarea economică şi pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii. Programul guvernamental Start-Up Nation, un program pentru start-up-uri, ce pre­supunea finanţarea cu 200.000 de lei a noilor antreprenori, a reuşit să creeze peste 48.000 de locuri de muncă, în urma celor două ediţii implementate până acum de Guvernul României.
Pe termen mediu şi lung, obiectivul Guver­nu­lui este demararea şi realizarea unui pro­gram amplu de investiţii publice cu o alocare bugetară din fonduri europene şi naţionale, rambursabile şi nerambursabile, de apro­xi­ma­tiv 100 de miliarde euro în perioada 2020 – 2030”, susţine Marius Surgent, deputat PNL.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

21 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

21 de ore ago