Comunitate

Programări online pentru obţinerea cărţii de identitate

Adriana Clej

De ieri, devenii care vor să obţină cartea de identitate se pot programa online, evitând astfel cozile de la ghişeele Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă din Deva.
Programările online se fac prin intermediul unei aplicaţii care este disponibilă pe site-ul Primăriei municipiului Deva, www.primariadeva.ro, la secţiunea „Servicii online“ şi poate fi utilizată atât de cetăţenii cu domiciliul în municipiul Deva, cât şi de cetăţenii celor şase comune arondate Serviciului Evidenţa Persoanelor Deva, acestea fiind Certeju de Sus, Cârjiţi, Brănişca, Hărău, Şoimuş şi Veţel.
Programarea online se face prin completarea unor date pe un formular electronic. Acestea pot fi efectuate din 20 în 20 de minute. După confirmarea rezervării, solicitantul va primi un email cu un cod de acces pe care îl poate folosi în aplicaţie pentru a consulta detaliile, pentru anulări sau reprogramări. Actele necesare eliberării actului de identitate vor fi depuse în ziua şi la ora rezervate prin intermediul aplicaţiei online, la sediul Serviciului Evidenţa Persoanelor Deva de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 12.
Programările online pot fi efectuate pentru: eliberarea primului act de identitate, la împlinirea vârstei de 14 ani; eliberarea unui nou act de identitate, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau distrugerii actului anterior; eliberarea unui nou act de identitate, ca urmare a schimbării domiciliului, numelui sau prenumelui, denumirii străzilor, renumerotării imobilelor; înscrierea menţiunii de stabilire a reşedinţei pe actul de identitate de flotant; eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, în cazul persoanelor domiciliate în străinătate care locuiesc temporar în România.
Cetăţenii care nu deţin echipamente sau competenţe necesare utilizării aplicaţiei online se pot prezenta direct ca şi până acum la Serviciul Evidenţa Persoanelor Deva pentru obţinerea cărţii de identitate.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Vrajeala de 2 lei. E o nebunie totala, aglomeratie si spatiul mic, niciun fel de intimitate referitoare la datele personale, toti aud ce te intreaba la ghiseu. E ca pe vremea comunismului, se cer multe acte si nu exista o anticamera unde sa iti aranjezi documentele, intr-un cuvant, HAOS ! Ar trebui ca fiecare om sa intre intr-un irou zeparat

  • Cum poti fotografia/filma legal cu drona in Romania? :)
    1. Cumperi drona.
    2. Platesti 90 euro + TVA Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR).
    3. Completezi si depui (online) la AACR o cerere pt. inregistrarea dronei, care trebuie insotita de factura de achizitie, copie a certificatului de inregistrare in registrul comertului sau a cartii de identitate a proprietarului, copie a cartii de identitate a operatorului, fotografii cu drona si seria de fabricatie a acesteia.
    4. Suni si intrebi cand e gata inregistrarea (dureaza cam 10 zile).
    5. Te duci cu drona pe care ti se lipeste nr. de inregistrare si un cip de identificare si ti se inmaneaza certificatul de inregistrare.
    6. Anunti la AACR, conform regulilor inmanate si prelucrate ca vrei sa zbori cu 30 minute inainte.
    7. Ti se spune ca poti doar sa zbori avand drona inregistrata, nu sa si fotografiezi/filmezi, pt. asta avand nevoie de aviz de la MApN. Oare isi ia cineva drona doar ca sa zboare cu ea? :)
    8. Suni la MApN si ti se spune ce trebuie sa le trimiti pt. aviz.
    9. Trimiti cerere la administratia parcului national unde vrei sa fotografiezi si obtii aviz.
    10. Completezi si trimiti (online) la AACR o noua cerere pt. obtinerea unei derogari de zbor sub inaltimea de siguranta (150 m), insotita de harta cu coordonatele punctelor de decolare si zonele de zbor.
    11. Completezi si trimiti la MApN (online) o cerere insotita de harta cu coordonatele punctelor de decolare si zonele de zbor, avizul administratiei parcului, derogarea pt. zbor sub 150 m si certificatul dronei.
    12. Completezi din nou si trimiti la MApN cererea, pt. ca ai trecut in ea ca zbori pe verticala intre 0 si x m si nu e voie decat peste 150 m. Ti se spune ca degeaba e derogare de la AACR, fiindca legea spune ca nu ai voie sa zbori mai jos de 150 m :) Intrebi: si cum ajung cu drona la 150 m? Raspuns: nu va putem spune noi asta. :) Dar daca vrei aviz, completeaza ca zbori peste 150 m. Am inteles sa traiti!
    13. Retrimiti (online) cererea la MApN. Esti sunat promp si ti se spune ca cererile se inregistreaza numai intre orele 8 si 14, deci sa retrimiti email a doua zi.
    14. Retrimiti email cu cererea intre 8 si 14.
    15. Astepti 10 zile.
    16. Esti sunat de la MApN si ti se cere un nr. de fax pt. trimiterea avizului, deoarece o problema tehnica nu le da voie sa scaneze si trimita pe email.
    17. Primesti avizul prin faxul gasit la vecini. In el scrie ca e valabil numai dupa ce confirmi respectarea regulilor din anexa acestuia.
    18. Confirmi pe email ca o sa respecti regulile.
    19. Primesti raspuns ca trebuie sa semnezi, scanezi si trimiti inapoi regulile la MApN. Am inteles sa traiti!
    20. Ura!!! Poti zbura, fotografia si filma legal cu drona, cu decolare/aterizare si zbor din punctele si in perimetrele din cerere, pana la sfarsitul anului. Apoi alta cerere, alt aviz pt. care e nevoie de alte cereri, alte avize.
    A, inca ceva. Pt. fiecare zbor trebuie sa anunti autoritatile prin email sau telefonic:
    - cu cel putin 24 h inaintea zborului anunti MApN la survol@mapn,ro
    - cu cel putin 30 minute inainte anunti AACR la 0213150105.
    Simplu, nu? :)
    PS: cererile sa fie pt. extravilan, practic in intravilan legislatia actuala, care nu face diferenta intre o drona de 1 km si un Boeing 737, exclude orice zbor cu drona. :)La fel și la buletine. Bleah !!!!!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

20 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

20 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

20 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

20 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

20 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

20 de ore ago