Pro şi contra comasării alegerilor

Sorina Popa

Coaliţia de guvernământ a decis, ieri, comasarea alegerilor locale cu cele generale, în luna noiembrie 2012 şi, de asemenea, ca numărul parlamentarilor să scadă de la 471 la 388. Urmează ca aceste hotărâri să fie perfectate ulterior. Pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor, va fi şi o listă de compensare, lista naţională. Proporţia la Cameră va fi de 65 la sută – 35 la sută, procent care nu poate fi stabilit foarte exact în acest moment. Numărul de parlamentari la Camera Deputaţilor va fi de 300 – 301. S-a luat în calcul şi scăderea populaţiei, spun liderii Coaliţiei. La Senat, rămâne varianta mai veche, propusă de UDMR, cu 88 de senatori, câte doi senatori pentru fiecare judeţ, plus câte unul pentru fiecare sector al Capitalei. La Senat, va fi vot uninominal majoritar, cel care câştigă colegiul câştigă mandatul, indiferent cu ce procent. Coaliţia mai are de rezolvat problema reorganizării, cu care UDMR nu este de acord, momentan.

MESAGERUL HUNEDOREAN i-a întrebat pe câţiva dintre parlamentarii judeţului cum văd ei chestiunea cu reducerea numărului de parlamentari şi comasarea alegerilor.

„O gogoaşă în ochii populaţiei”
Senatorul PSD Cosmin Nicula susţine că partidul său nu este de acord cu ceea ce a hotărât Coaliţia de guvernământ, şi social-democraţii vor iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului din acest motiv. „Replica noastră la această chestiune este moţiunea de cenzură. PSD are un proiect, cu reducerea numărului de parlamentari la 300 şi nu la 388, cum vor cei de la Putere. Până acum, i-am tot auzit pe guvernanţi că vor să scadă numărul parlamentarilor. Le vom oferi noi această ocazie, ca numărul deputaţilor şi al senatorilor să nu depăşească 300. Vom iniţia moţiunea de cenzură, deoarece este neconstituţional ce se întâmplă. În legătură cu comasarea alegerilor, nu suntem de acord nici de data asta. Că spun că se reduc cheltuielile în acest fel, e doar o gogoaşă aruncată în ochii populaţiei. Dacă se doreşte să se facă economie, să facem un buget corespunzător şi să se atragă banii europeni”, a declarat senatorul Cosmin Nicula.

„E bine şi nu prea”
Deputatul PDL Iosif Blaga spune că este bine că s-a mers pe varianta unui parlament bicameral.”Nu eram de acord dacă se propunea o variantă cu o singură Cameră. Susţin propunerea, dar nu este foarte bine că se scade numărul parlamentarilor. În acest fel, votul nu va mai avea o reprezentativitate aşa de mare, ca acum. În plus, colegiile vor fi mult mai extinse, lucru care nu permite parlamentarilor să se apropie foarte tare de cetăţeni. Din păcate, în prezent, parlamentul funcţionează după legile de pe vremea când se alegeau pe liste deputaţii şi senatorii. Nu e bine. Parlamentarului trebuie să i se ofere o independenţă mai mare, aşa e firesc. Comasarea alegerilor îmi convine, deoarece nu mai sunt dubii, unde se merge la alegeri, la primărie sau la Parlament. Unii, dacă nu câştigă primăria, se îndreaptă spre Parlament”, a afirmat deputatul PDL Iosif Blaga.

„Vor să dea şpagă mai mare”
Deputatul liberal Mariana Câmpeanu a declarat că reducerea numărului de parlamentari „este o formă mascată de scădere a numărului de senatori. În ceea ce priveşte comasarea alegerilor, este total nedemocratic ce se propune. De dragul unei sume modice, care se spune că se economiseşte dacă se comasează alegerile, încălcăm democraţia. De fapt, PDL vrea să dea şpagă electorală o dată, şi nu de două ori, dacă ar fi localele separat de parlamentare. Ei vor să cheltuiască o singură dată o sumă uriaşă şi să dea şpăgi mai mari, ca să-i voteze oamenii”.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Sa se reduca sunt prea multi ,care dorm in parlament,ar trebui sa fie doi pe judet,Mariana Campeanu ce cauta ia din Bucuresti la noi na facut nimic pentru colegiu,este speriata ca isi pierde postul si nu mai poate fura impreuna cu Molot,ia vorbeste de spaga ,cand in campania electorala pnl a dat si la noi in comuna plase cu ulei ,zahar,faina si galeti

  • ... este o problemă asta cu comasarea alegerilor!!!...ce dracu suntem în război şi noi nu ştim???? ...buba nui aşa mamare cu numărul parlamentarilor, mare este suma cheltuită de aceştia după ce sunt aleşi!!!..nu le mai convine să meargă la Bucureşti cu maşina parlamentară sau cu trenul, merg la Timişoara si folosesc avionul, că nu le mai suferă la lingurică trenul şi loganul!!!...folosesc sumele forfetare să-şi reabiliteze bordeiele proprii!!!..deplasări şi concedii în străinătate şi alte gogoriţe deale lor!!! ...astea-s problemele nu praful în ochi cu nr. de parlamentari!!!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

12 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

12 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

12 ore ago