Categories: ActualitateFlash

Prinşi de fisc că au fentat la TVA

Nicolle Ebner

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara a luat măsuri asiguratorii asupra a trei persoane fizice din judeţul Hunedoara, implicate în tranzacţii imobiliare cu scop comercial şi care au „omis” să plătească TVA. Potrivit directorului general al DGFP Hunedoara, Lucian Heiuş, alţi şapte hunedoreni sunt în colimatorul fiscului, pentru aceeaşi faptă.
Măsuri asiguratorii
Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori, care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că aceasta este plătitor de TVA şi nu se mai poate aplica scutirea de taxă. La nivelul judeţului Hunedoara, în urma verificărilor inopinate, au fost identificate 10 persoane fizice care au realizat astfel de tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi în scop comercial. “La trei dintre ele s-a finalizat acţiunea de control, în urma căreia s-au stabilit sume suplimentare în cuantum de 149.624 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi în sumă de 46.980 lei”, a declarat Lucian Heiuş. Fiscul trebuie să recupereze banii de la cei în cauză iar pentru ca aceştia să nu-şi înstrăineze bunurile pe care le au în proprietate, a luat primele măsuri asiguratorii înainte de a pune sechestru pe ele. Adică, le-a ridicat cărţile de identitate ale maşinilor proprietate sau contractele pe imobilele în care domiciliază sau pe care le mai deţin.
Cercetările continuă
Reprezentanţii DGFP Hunedoara afirmă că nu pot face cunoscute numele celor trei constructori de blocuri şi spaţii de locuit, care au apelat la astfel de subterfugii ca să nu plătească TVA la stat, deoarece aceştia au contestat decizia, în instanţă. La celelalte şapte persoane, controlul pentru clarificarea stării de fapt fiscale este încă în desfăşurare. Până acum, DGFP Hunedoara nu a făcut nici o plângere penală, în schimb, la nivel naţional, fiscul a pus sechestru pe bunurile a 154 de persoane implicate în tranzacţii imobiliare de acest fel.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

20 de ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

20 de ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

20 de ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

20 de ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

22 de ore ago