Categories: Actualitate

Principalele modificări din Codul Muncii

Adriana Bota

Noul Cod al Muncii, trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, va intra în vigoare de la 1 mai 2011. Faţă de vechiul cod, acesta are câteva modificări esenţiale. Iată câteva dintre ele:
Contractul individual de muncă este valabil doar dacă este încheiat în formă scrisă, această sarcină revenind angajatorului. Spre deosebire de vechea legislaţie, noul cod prevede ca obligatorie prezentarea certificatului medical la angajare, neîndeplinirea acestei condiţii atrăgând nulitatea contractului de muncă. Perioada de probă este de maximum 90 zile pentru funcţiile de execuţie şi 120 zile pentru cele de conducere, comparativ cu 30 de zile pentru funcţiile de execuţie şi 90 zile pentru posturile de conducere, potrivit vechii reglementări. Primele şase luni de la debutul în profesie vor fi considerate stagiatură pentru absolvenţii de învăţământ superior. Noul cod reglementează posibilitatea angajatorului de a reduce programul de lucru de la cinci la patru zile, cu reducerea corespunzătoare a salariului. O altă modificare este adusă termenului de preaviz, care a fost prelungit şi el la 20 zile lucrătoare, pentru salariaţii deţinând funcţii de execuţie şi peste 45 zile lucrătoare, pentru cei care ocupă posturi de conducere. Contractul de muncă pe durată determinată poate fi încheiat, conform noilor prevederi, pentru o perioadă de maxim 36 de luni, în loc de 24 de luni, cât era stabilit până în prezent.
Rămâne de văzut dacă punerea în practică a noului Cod al Muncii va crea sau nu probleme şi cât de repede ne vom adapta la noile condiţii impuse pe piaţa muncii.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Profunda analiza si m-a impresionat in mod deosebit concluzia pe care ati tras-o !
    -'Rămâne de văzut dacă punerea în practică a noului Cod al Muncii va crea sau nu probleme şi cât de repede ne vom adapta la noile condiţii impuse pe piaţa muncii.'
    Cine ne va spune , sau cine va plinge in afara citorva bugetari, cu partea abdominala, mai proeminenta!pentru ca la ceilalti aceste reguli se aplica de mult si nu produc furori !

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

7 ore ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

7 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

7 ore ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

7 ore ago

Protest AUR la Deva

Câteva sute de membri şi sim­pa­tizanţi ai Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), filiala ju­de­ţeană…

7 ore ago

Vața de Jos: Investiții cât pentru 10 comune, la un loc

Magdalena Șerban Cu proiecte care însumate depă­șesc 27 de milioane de euro, bani câștigați prin…

7 ore ago