Categories: ActualitateFlash

Primul chinez cu carnet de conducere luat în judeţ

Nicolle Ebner

 Tianqi Yang (foto) este primul cetăţean chinez, din judeţul Hunedoara, care a obţinut permisul de conducere românesc. „Ten”, cum îl numesc prietenii, are 19 ani, şi spune că i-au dat de furcă numeroasele înţelesuri ale cuvintelor din limba română dar, spre norocul lui, a avut parte de un profesor bun şi răbdător.

Peste 60 de ore de teorie şi practică…
Pentru Ten, obţinerea carnetului de conducere a fost o necesitate-din această toamnă tânărul este student la o facultate de sociologie-management din Los Angeles-, dar şi o confirmare a faptului că ştie mult mai bine limba română decât părinţii săi. Pentru instructorul şi profesorul de legislaţie Ştefan Varga de la ACR Hunedoara, pregătirea lui Ten, în vederea susţinerii examenului a fost o adevărată provocare. „Am vrut să văd cât de mult trebuie să muncesc cu un cetăţean chinez, ca să obţină carnetul de şofer. Mi-a plăcut că Ten, în ciuda vârstei, a fost foarte ambiţios, silitor, şi extrem de răbdător şi disciplinat în trafic. Cel mai mult am lucrat la partea teoretică, dar nu pentru că nu ar cunoaşte legislaţia, ci pentru că nu înţelegea anumite sensuri ale cuvintelor. Făcând abstracţie de pauzele când trebuie să se ducă la şcoală, în Bucureşti, am lucrat efectiv, cu el, 60 de ore. Teorie şi practică”, povesteşte Ştefan Varga, mândru de elevul lui.

…şi mii de chestionare temă de casă
Din cauza multitudinii de înţelesuri ale cuvintelor româneşti, Ten a fost nevoit să repete examenul de sală, abia a patra oară reuşind să obţină punctajul necesar. Testele anterioare le-a picat cu 21 de puncte, iar pentru a pricepe până la cel mai mic detaliu întrebările, el a completat peste 3.000 de chestionare. Când limba română din Codul Rutier nu a mai avut nici un secret pentru el, a trecut şi examenul. „A fost un elev foarte bun şi sârguincios aşa că misiunea mea a fost mai uşoară decât m-am aşteptat. Sunt cetăţeni români care nu reuşesc să ia sala nici după şase-şapte încercări, iar el a reuşit a patra oară”, mai spune instructorul Ştefan Varga. 

Cetăţean chinez, în SUA, cu permis românesc
Ten este fiul patronilor de la DHS-Fabrica de biciclete de la Sântuhalm şi locuieşte în judeţul Hunedoara de opt ani, timp în care a făcut şcoala la Petroşani, Deva şi, în ultimul an, la Bucureşti. Aşa că vorbeşte foarte bine limba română. Acum, cu carnetul de şofer în buzunar, se simte mult mai matur şi mai puternic. „Am condus singur, maşina tatălui meu, până în Deva. M-am simţit foarte bine la volanul maşinii şi mai responsabil. Aveam nevoie de carnet pentru că, în Los Angeles, unde voi fi student, maşina este o necesitate. Voi fi un cetăţean chinez, în America, având carnet de şofer românesc”, spune Ten, beneficiar al avantajului că permisul de conducere obţinut în România este valabil în toată lumea, chiar şi în China natală.
Mai rămâne de văzut ce maşină îi vor cumpăra părinţii lui. „Nu am o marcă preferată, dar mă voi consulta cu părinţii mei, pentru că ei ştiu cel mai bine ce mi se potriveşte. Tatăl meu spunea că, pentru început, nu este recomandat să conduc o maşină prea nervoasă”, spune tânărul Ten, modest şi cu bun simţ.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

o oră ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

o oră ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

o oră ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

o oră ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

o oră ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

o oră ago