Categories: ComunitateFlash

Primele mărţişoare au apărut la Deva

Andreea Lazăr

Primii comercianţi de mărţişoare s-au instalat, deja, şi în oraşul de la poalele Cetăţii. Veniţi din toate colţurile ţării, unii şi-au etalat de pe acum produsele pe tarabe.

Veniţi din judeţele limitrofe

Forfotă mare, ieri dimineaţă, pe Bulevardul Decebal din Deva, în zona pieţei agroalimentare. Zeci de comercianţi îşi instalau corturile şi tarabele, pentru a-şi putea expune produsele. Coşuri, flori, pietricele colorate, din argint sau de lemn, mii de mărţişoare vor fi scoase la vânzare pe trotuarele oraşului, timp de două săptămâni. Oamenii îndură frigul şi vremea ploioasă, pentru a câştiga un ban în plus în această perioadă. „Este al doilea an când vin aici, din judeţul Arad, cu mărţişoare. Avem toate modelele, de la inele şi broşe aurite şi din argint, până la cele tradiţionale de pus în piept. Anul trecut, s-au vândut foarte bine, sperăm ca şi anul acesta să fie la fel”, a spus Viorica, una dintre comerciante.

Alţii sunt mai puţin optimişti, dar nu vor să renunţe la pasiunea lor. „Mărţişoarele astea eu le-am făcut. Sunt din lemn, dar sunt foarte rezistente. Îmi place să confecţionez tot felul de obiecte din lemn, iar primăvara, mărţişoare. În ultimii ani, vânzările au scăzut, dar tot reuşim să ne întoarcem cu ceva bani acasă”, spune Nelu Cristea, un comerciant venit din judeţul Bihor.

Ocupaţie de sezon

Dacă unii comercianţi îşi vând marfa confecţionată chiar de ei, pentru alţii, vânzarea mărţişoarelor este doar o meserie sezonieră. Anunţurile de angajare au fost postate încă din ianuarie pe site-urile de specialitate, astfel încât, patronii să fie siguri că nu vor rămâne fără personal la început de martie. „Eu lucrez doar acum, două săptămâni. Fiica mea a găsit anunţul pe Internet şi a trimis CV-ul meu. Nu câştig foarte mult, dar tot este mai bine decât deloc”, spune Cristina, una din vânzătoare.

Pentru primăvara 2011, Primăria Deva a eliberat peste 50 de autorizaţii pentru cei care doresc să vândă mărţişoare în oraş. Aceştia îşi vor putea etala marfa până după data de 8 martie.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

21 de ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

21 de ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

21 de ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

21 de ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

21 de ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

21 de ore ago