Politica si administratie

Primarul Florin Oancea: Şi Deva va intra în Alianţa Vestului

Sorina Popa

Primarii celor patru mari oraşe din Transilvania şi Banat au creat o alianţă care îşi propune să le conecteze prin autostrăzi şi linii ferate de mare viteză. Aceasta se numeşte Alianţa Vestului. Cei patru edili spun că s-au săturat să stea la mila conducătorilor de la Bucureşti, pentru a le aproba proiecte de investiţii.

Bani direct de la Uniunea Europeană
“Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan şi Emil Boc, primarii oraşelor Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj-Napoca, am decis înfiinţarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, dar şi de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză şi în plan cultural. Ne propunem ca această structură să fie cadru pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, dar şi de iniţiere împreună de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătăţirii conectivităţii între cele patru oraşe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – şi de cooperare în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate. Vrem să dăm şi un exemplu naţional de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte. Nu ai cum să obţii o sursă de finanţare dacă vii cu o bucăţică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Or, se ştie că Uniunea Europeană are şi proiecte majore, pentru care se pot obţine bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanţare şi vrem să ajungem să accedem la ele şi vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a declarat recent primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
„Cele patru oraşe au semnat un document de lucru. Apoi vrem să semnăm cu alţi primari. Sunt patru mari teme, una este Capitală Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele frumoase din Caraş Severin, de potenţialul istoric din Hunedoara, de ceea ce înseamnă vinurile din Arad, de apele termale din Oradea, de potenţialul turistic al Clujului”, a spus Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Proiecte regionale
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea (foto), a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că ”am discutat pe această temă cu cei patru primari care au făcut această alianţă. Îmi doresc ca şi Deva să adere la acest grup de elită. Până în martie 2019 vom realiza acest lucru, vom fi parte în Alianţa Vestului. Putem astfel accede fonduri europene direct, nu prin intermediari. Nu trebuie să ocolim Agenţiile de Dezvoltare, prin care se realizează în prezent proiectele finanţate cu fonduri europene. Sunt investiţii, proiecte, cum ar fi oraşele verzi, care pot fi făcute împreună, mai multe localităţi. Este doar un exemplu”.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • La asta este rubrica de comentarii dar la puscariasul ala de PERASIFON nu este. Are pile la Mesagerul. Ce au ajuns sa faca interlopii. Apropo: trebuia pusa o poza cu el mai tinar ca acum arata grotesc cu burta aia plina de microfoane de la berbeceanu.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că la o unitate sanitară de pe la noi se în­tâmplă lucruri tare…

43 de minute ago

O nouă Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală, inaugurată la Spitalul Judeţean Deva

O nouă Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală a fost inaugurată ieri în corpul nou…

44 de minute ago

Bulina albă

Prof. Mihaela Marița, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani Pentru organizarea unui simpozion internațional la…

49 de minute ago

Bulina neagră

Dan Vîlceanu, deputat Pentru că l-a mușcat pe deputatul Florin Roman, cei doi încăierându-se chiar…

49 de minute ago

Telenovelă sfârșită în sala de judecată

Amantul a devenit extrem de gelos și și-a urmărit iubita întocmai ca în filmele cu…

51 de minute ago

Șoferul vinovat de tragedia de la Tătărăşti, condamnat la Deva

O femeie și-a pierdut viața, iar alte 56 de persoane au fost rănite și au…

53 de minute ago