Politica si administratie

Municipiile Deva şi Petroşani, oraşe satelit în Alianţa Vestului

Adriana Năstase

Sâmbătă, la Timişoara, primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, iniţiatori ai proiectului „Patrulaterala Vestului“, au semnat documentul de fundamentare a acestei asocieri, care de acum se va numi „Alianţa Vestului“ (AVE). Scopul acestei asocieri este dezvoltarea unor proiecte majore comune, printre obiective numărându-se şi inversarea trendului de plecare a forţei de muncă în afara graniţelor.

Aducerea înapoi a românilor din străinătate
În acest sens, în primul trimestru al anului viitor, AVE va forma Asociaţia de Dezvoltare Interregională, care va primi un capitol dedicat de fonduri europene, obiectivul declarat al acestei asociaţii urmând a fi crearea unei prosperităţi reale în regiune, pentru stoparea migraţiei românilor în Occident şi aducerea înapoi a celor plecaţi.
”La Bruxelles toată lumea ne-a încurajat. Au fost de acord ca pe ciclul 2021 -2028 să se împartă banii: 50 la sută coordonaţi de Bucureşti, 50 la sută de regiune. Noi ne mişcăm mai repede. Priorităţile pe regiune sunt altele şi atunci nu mai dăm vina pe Guvern, pentru că abia în 2017 a venit cu ghidurile. Până faci proiectele, până le supui la aprobare, până le supui la vot trec doi-trei ani şi aproape ieşi din ciclul financiar 2014-2020. Ce am făcut noi astăzi e un lucru bun pentru toate administraţiile şi sperăm să existe o deschidere pentru acest mesaj al nostru”, a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
Din judeţul Hunedoara, două municipii conduse, evident, de primari liberali, vor să adere la Alianţa Vestului. Este vorba de municipiul Deva, primarul Florin Oancea susţinând că până în martie anul viitor şi reşedinţa de judeţ va fi cooptată în această alianţă. Florin Oancea a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că astfel nu va mai trebui să stea la mâna guvernului pentru fonduri, ci va putea accesa direct de la Uniunea Europeană sume pentru proiecte de dezvoltare. Şi edilul şef al Petroşianului, Tiberiu Iacob-Ridzi vrea în Alianţa Vestului. Ridzi spune că în etapa a doua, municipiul Petroşani va intra în această asociere, ca un oraş satelit. La fel se va întâmpla şi cu Deva.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

7 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

7 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

7 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

7 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

7 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

7 ore ago