Primarul din Vaţa de Jos vrea să organizeze referendum, pentru a trece comuna la judeþul Arad

  Magdalena Şerban

Situaţie fără precedent în judeţ! După ce în ultimii ani, comuna Vaţa de Jos a primit de la Consiliul Judeţean zero alocări bugetare, primarul de aici ia în calcul organizarea unui referendum, pentru a trece comuna la judeţul Arad.

Soluţie extremă
Ideea de a schimba aria administrativ-teritorială a comunei Vaţa de Jos, oricât de năstruşnică ar părea, este realizabilă, chiar dacă paşii legali implică timp şi multă birocraţie. Dar ţinând cont că an de an, nici măcar de ochii lumii, proiectelor locale nu li se alocă câţiva lei măcar, de la judeţ, decizia conducerii e una susţinută.
„În ultimii ani, noi nu am primit nici un ban de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Ni s-au invocat tot felul de motive, de genul că luăm şi aşa destul de la Finanţe. Eu cred că ceea ce ne revine de la Finanţe este dreptul nostru, conform formulei de calcul. Aceeaşi formulă se aplică tuturor primăriilor din judeţ. Ele primesc, însă noi nu. Am decis să întrebăm comunitatea dacă e bine că nu ni se alocă şi nouă, bani pentru dezvoltare, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor celorlalte administraţii locale. Ne-am săturat! Vrem să organizăm un referendum, pentru că am luat în calcul să ne alipim judeţului Arad. Am discutat cu câţiva primari de acolo, iar la ei nu există astfel de situaţii”, afirmă Milu Folescu (foto), primarul comunei Vaţa de Jos. Când au aflat de iniţiativă, unii localnici au fost extrem de încântaţi, pentru că, zic ei, dacă administraţia locală, mai exact comuna Vaţa de Jos, ar primi banii care i se cuvin prin lege, atunci s-ar putea face mai multe investiţii.

 „Oaia neagră” poate fi portocalie
Întrebat dacă apartenenţa sa politică (PDL) poate fi una dintre cauzele pentru care liderii judeţului, membrii USL, taie drepturile băneşti ale comunităţii din Vaţa de Jos, primarul Milu Folescu spune că s-a gândit şi la acest aspect, însă ceea ce ştie sigur este că şefii de la Consiliul Judeţean ar trebui să fie echidistanţi şi nepărtinitori atunci când împart banul public. Aşa că e mai hotărât ca niciodată să ia atitudine. „La nivel de comune în special, lumea votează omul, nu partidul sau culoarea lui. Eu îi reprezint pe aceşti oameni şi vreau să lupt pentru binele lor. Am îndurat destul, până acum. Localnicii sunt singurii care au de pierdut. Ei trebuie să afle că, dacă nu primim bani de la judeţ, nici modernizările propuse nu le putem susţine aşa cum ar trebui. Investiţiile pe care reuşim să le susţinem din bugetul local, oricum, puţine, comparativ cu ceea ce ne dorim, implică mult timp pentru implementare”, mai arată primarul.

Nu e singurul exemplu
De precizat că primarul din Vaţa de Jos nu este singurul care se gândeşte la un asemenea referendum, prin care să consulte cetăţenii dacă vor alipirea comunei la alt judeţ. Spre exemplu, primarul din comuna Dămuc, judeţul Neamţ, se pare că intenţionează să urmeze toate procedurile pentru a-şi dezlipi comuna de actualul judeţ şi a o trece sub tutela judeţului Harghita, iar cel al comunei Peştera vrea să treacă unitatea teritorială pe care o conduce, de la Constanţa, în oricare alt judeţ din regiune. Totul, din cauza nemulţumirilor legate de alocările băneşti pentru anul 2014.

Este mai greu, dar nu imposibil
Trecerea unei unităţi administrativ-teritoriale, de pildă a unei comune, oraş sau municipiu, de la un judeţ la altul, este posibilă potrivit legii.  Astfel, Art. 20 din Legea 215/2001, modificată prin Legea 286/2006 – Legea administraţiei publice, precizează că „delimitarea teritorială a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se stabileşte prin lege. Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum, care se organizează potrivit legii.“

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Mergeti da la Arad ca va dau aia bani garla.Am ajuns la sapa de lemn cu mafiotu asta de Molot,jegosu dracu.

  • sint crescut la Brad, in aceasta frumoasa parte de tara cu acei renumiti si harnici oameni de isprava si am ramas pur si simplu blocat la o asemenea gogomanie .....! De unde si pina unde dle primar va permiteti sa puneti degetul pe harta romaniei ? Implicati-va in a munci si a descoperi metode de a produce bani si nu a sta cu mina intinsa. Cind Vata a prosperat ca Statiune de multe stele nu a-ti zis nimic si v-ati obisnuit sa va plimbatui cu miinile la spate cerind investitiile altora ! Ce ziceti de revigorarea unor unitati in paragina, de turismul rural si atitea alte activitati in care sa implicati bravii moti din zona. Sint plecat din zona in judetul Sibiu si am vazut cu ochii mei ce inseamna un primar, nu va cunosc personal dar daca sinteti ati optat pt. munca de primar faceti-va datoria si nu steptati doar privilegiile functiei ! Nu ati dori cumva ca vislele de Vata sa se numeasca visle banatene ? Unde e taraful meseriasului Pera si vocile muzicii populare din zona ? Se pare ca le cautam degeaba negasindu-va in primul rind pe dvs. Lasati Vata acolo unde este

  • Va felicit! Aradul are oameni competenti la conducere. La Hunedoara nu se mai face nimic, decat pomeni electorale pe care le inghit toti. Hunedoara e un judet inapoiat, cu oameni saraci si politicieni preocupati de manipularea saracimii dupa modelul de la Teleorman si Moldova. Aradul se ocupa de lucruri ceva mai serioase, si mai aranjeaza satele, comunele, au mai investit si in Arad in oras. La Hunedoara ii ca la Dragnea in ocol. Judetu ii premiant la orice in Ardeal de la numarul de someri, pana la numarul celor cu buda in curte. omul trebuie sa fie cat mai sarac ca sa poata lua galeata. Noroc ca nu au trecut si pe la mine, ca le-o turnam in cap!

    Adrian T. Turism rural la Vata? Uiti in ce tara traiesti si ce judet e Hunedoara. La Molot la pensiune da, ca el are apa, da in rest... Inca mai avem timp, sa nu ajungem domeniu regal! Hunedoara nu se mai salveaza decat in bucati!

  • Vorbiti toti aiurea...Vata de Jos a avut in anul 2013 buget totalizat prin sume defalcate din TVA si venituri de la Paduri de 46 de MILIARDE, adica 1 milion de Euro.Nu vad alte primarii care sa aiba aceiasi situatie si nici nu inteleg de ce ar mai fi nevoie de alocari bugetare de la Consiliul Judetean.Asta e o alta gaselnita a primarului de a justifica indirect afacerile paguboase cu smecherii din comuna.Ganditi-va ca un referendum nu e gratis.Costuri Totale? 1 miliard lei vechi.
    Oare ce s-ar putea face de bani astia in comuna fara ca Milu Folescu sa se joace de-a primarul?
    Domnule primar se vede ca hobby-ul cu vanatul nu va face bine.

  • nu s-au inteles la ciolan....

    probabil la complexul Romtelecom...ca tot este de vinzare!

    pacat de zona!a fost blocata de mafiile locale !

  • Si referendumurile USL-ului cu Basescu au costat si au fost organizate ca asa au avut chef niste baieti. Daca oamenii din Vata vor sa faca parte din judetul Arad nu ii poate opri nimeni. Doar e democratie, nu? sau e democratie numai cand vrea USL?

  • Bai Cool tu esti prost rau mah!Pai tie ti se pare normal sa modificam toate hartile, toate datele geografice si toate bugetele pentru ca Nea' Sticla Goala vrea sa se imbete in alt judet ca asta ii pute.Dati-l dracu de primar betiv ca asta nu face altceva bun doar sa se imprumute pe la oameni si sa faca rost de scandal.
    MILU LA PUSCARIEEE!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

7 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

7 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

7 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

7 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

8 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

8 ore ago