Categories: Comunitate

Primarul din Râu de Mori vrea Râuşorul staţiune montană

Adriana Năstase

Din păcate, criza financiară nu iartă nici măcar zonele care au multe de oferit. Un bun primar însă este şi un bun gospodar. Este şi cazul edilului şef din comuna Râu de Mori Niculiţă Mang (foto).
Deşi Consiliul Judeţean a alocat fonduri, iar bugetul Primăriei Râu de Mori nu a fost pe minus, totuşi, veniturile proprii au înregistrat scăderi substanţiale în 2009. Dar, acest aspect nu a fost un impediment în continuarea acţiunilor propuse.

A scăzut numărul elevilor
Unul dintre  proiectele importante, cu finalizare în 2009, este cel ce vizează aducţiunea cu apă pentru satul Clopotiva. De asemenea, Şcoala Generală din centrul de comună a fost modernizată, cu ajutorul primit de la primărie, cât şi de la inspectoratul şcolar. Ea s-a renovat de la nivel de fundaţie şi până la acoperiş, au fost realizate finisajele interioare. Casa Căsătoriilor, Biblioteca, Arhiva sunt cuprinse din 2009, într-o clădire pe două nivele. La etaj sunt amenajate birouri, acolo mutându-se şi Biroul Poliţei Comunitare.  Astfel, s-a fluidizat activitatea în cadrul Primăriei Râu de Mori.
Tot în acest an, s-au început şi s-au finalizat lucrările de reparaţii la şcoala din Clopotiva, însumând două săli de clasă şi o grădiniţă. Punctul medical din Clopotiva a beneficiat şi el de modernizare. Din păcate, primarul Niculiţă  Mang susţine că numărul elevilor a scăzut, din această cauză, unităţile de la Unciuc şi Valea Dăljii, fiind închise.

Parc vizavi de primărie
La Ostrov, şcoala a fost retrocedată Bisericii Greco-Catolice, ceea ce face ca de acum încolo, doar patru ani să mai poată fi funcţională în sistemul actual. Între timp, e necesar să se realizeze o altă construcţie destinată sectorului de învăţământ. În comună, vizavi de sediul primăriei, a fost construit un parc, cu dotările necesare pentru distracţia celor mici, precum şi relaxarea părinţilor şi bunicilor. Este împrejmuit, iar băncuţele oferă mult confort. Proiectul a fost susţinut de primărie.
În 2008, Primăria Râu de Mori a fost printre primele care au semnat pentru accesarea de fonduri europene. De canalizare şi staţie de epurare au beneficiat, din acest an, satele Clopotiva, Ostrovu Mic, Ostrovu Mare. În ceea ce priveşte fotbalul, o realizare în domeniu ar fi faptul că meciurile pot să se desfăşoare pe teren propriu. Terenul a fost amenajat, nivelat  şi semănat.

Multe pensiuni
Ca proiecte pentru 2010, se urmăreşte asfaltarea unei porţiuni de drum comunal, o lucrare complexă din punct de vedere tehnic. La Ohaba Sibişel s-au început în 2008, lucrările la Căminul Cultural. Va rămâne în construcţie, pentru anul 2010. Din totalul de şase cămine culturale din comună, cinci au fost deja modernizate, cu ajutorul fondurilor din ultimii ani. Este vorba de Râu de Mori, Clopotiva, Ostrov, Unciuc, Valea Dâljii. De asemenea, se lucrează la alimentarea cu apă pentru satele Suseni, Râu de Mori, Ostroveni şi Brazi. Anul acesta se vor finaliza bazinele, reţeaua de apă fiind deja gata. Pentru anul 2010, va rămâne staţia de tratare a apei.
În comună, există trei proiecte destinate realizării de pensiuni. De asemenea, s-a investit pentru o nouă pârtie de schi la Râuşor. Aici, se află în faza finală proiectul pentru fonduri structurale, în vederea declarării Râuşorului ca staţiune montană. Tot pentru 2010, edilul şef şi-a propus realizarea unei baze sportive multifuncţionale.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

8 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

8 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

8 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

8 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

8 ore ago