Comunitate

Primarul din Petrila, la întâlnirea de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Magdalena Șerban

Recent, primarii din cele 6 unități administrativ-teritoriale din Valea Jiului s-au întâlnit cu reprezentanți din peste 10 ministere pentru a discuta traiectoria dezvoltării zonei din fonduri europene. Programul „Tranziția Justă” pare ultimul tren realist, date fiind sumele impresionante puse la dispo­ziție. Printre edilii prezenți s-a numărat cel din Petrila, Vasile Jurca.

Au punctat
La Ministerul Investițiilor și Pro­iec­telor Europene a avut loc reuniunea comitetului director extins al A.D.T.I. Valea Jiului, unde au loc discuții despre coordonarea strategică și operațională privind implementarea strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030. ”Încă de vineri am avut o întrevedere cu colegii mei primari din Valea Jiului și am stabilit anumite lucruri de care avem noi nevoie din partea celor de la ADR și din partea ministerelor de resort din cadrul Guvernului. La această întâlnire au luat parte reprezentanți de la aproape toate ministerele. În ceea ce privește transportul, toți primarii din Valea Jiului am avut intervenții, în special eu, pentru că la Petrila eu am o pro­blemă cu DN 7A unde am cerut să aflu în ce stadiu se află proiectul de reparații și modernizare a tronsonului din DN 7A care face legătura dintre Petrila și Obârșia Lotrului. O altă problemă im­portantă pe care eu am ridicat-o a fost aceea a clădirilor care au probleme în ceea e privește consolidarea, atât cele rezidențiale cât și cele publice, să se poată găsi finanțare pentru ele. La Petrila am câteva blocuri și o școală, Școala Ana Colda din Lonea care ne­cesită lucrări de consolidare, iar eu nu pot obține finanțare pentru eficienti­za­rea termică pentru că trebuie făcută îna­inte această consolidare. Zona noas­tră a Văii Jiului ne fiind una cu grad seis­mic nu primim finanțare pentru con­so­lidare. De asemenea, ne dorim atât să punem în valoare specificul zonei și să exploatăm ceea ce avem de preț, cât mai ales să facem pași importanți în procesul de dezvoltare durabilă”, a transmis Vasile Jurca (foto), edilul-șef al orașului Petrila.

Un sprijin major
Reamintim că finanțarea plănuită pen­tru regiunea Valea Jiului pentru perioada de programare 2021-2027 va ajunge la 180,5 milioane euro. Aceasta face parte din Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ), cu o alocare totală de 2,5 miliarde de euro, program care vizează atenuarea impactului so­cio-economic al tranziției la neu­tra­li­tatea climatică în 6 județe din țară: Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova, Dolj. Legat de fondurile pentru Valea Jiului, ele vor putea fi accesate pentru dez­voltarea a cel puțin 1.200 de în­tre­prinderi noi și existente, inclusiv în do­me­niul furnizării de servicii în domeniul turismului și crearea de 2.300 noi locuri de muncă, servicii de calificare și recalificare pentru 6.000 de persoane; producția de energie regenerabilă și transportul acesteia către școli, spitale, cămine de bătrâni, alte clădiri în care sunt realizate servicii publice accesibile tuturor; extinderea transportului public verde pentru scoaterea din izolare a comunităților defavorizate; susținerea investițiilor productive în întreprinderi mari care produc tehnologii pentru ener­gia verde, hidrogen și alte produse și servicii necesare tranziției la neu­tra­litatea climatică a României. Mai mult, în cadrul celorlalte programe operațio­nale, fie sunt alocări distincte pentru investițiile teritoriale integrate (PO Educație și Ocupare, PO Sănătate, PO Re­gional Vest, PO Incluziune și Dem­ni­tate Socială), fie li se va acorda un punc­taj suplimentar în procesul de selecție (PO Dezvoltare Durabilă, PO Educație și Ocupare pe componenta de educație). Finanțarea totală dedicată Văii Jiului, prin aceste șase programe operațio­nale, este de aproximativ 290 milioane de euro.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago