Categories: ActualitateFlash

Primarul Devei a fãcut public dosarul de informator al Securitãţii al lui Mircea Ioan Moloţ

Sorina Popa

Ieri, într-o conferinţă de presă, Mircia Muntean, primarul municipiului Deva, a reluat tema colaborării lui Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu fosta Securitate, punând la dispoziţia presei un nou dosar, care să dovedească acest lucru.

Dosarul, compus din zeci de pagini, conţine, în primul rând, angajamentul olograf al lui Mircea Ioan Moloţ, prin care acesta îşi dădea acordul să lucreze pentru Securitate. „Mă angajez să desfăşor pentru organele de securitate o muncă de culegere de informaţii şi date, în mod susţinut şi organizat. Informaţiile pe care le voi da, voi căuta să fie cât mai obiective, indiferent de persoana şi gradul de prietenie existentă între mine şi persoana despre care voi da informaţiile… Voi semna materialul informativ cu numele conspirativ de Panţuru Viorel”, scria în angajamentul datat în 29.01.1974 de Mircea Moloţ.

Vizavi de acest angajament, preşedintele Consiliului Judeţean susţine că este singurul lucru pe care l-a făcut în ce priveşte relaţia sa cu fosta Securitate, deoarece în continuare nu a mai colaborat cu acest organ.

„În locul lui Moloţ, m-aş duce la biserică”

„Vineri, am intrat în posesia dosarului, care arată că am rezistat 10 luni (nr.- de când nu mai e liderul liberalilor hunedoreni), în care am fost acuzat că am plâns după funcţia de preşedinte al PNL Hunedoara şi că am fabricat dosare la unul şi la altul. Aveţi aici documente complete, le puteţi studia şi puteţi să vă daţi seama cine are dreptate în cazul preşedintelui Moloţ. Nu mai putem merge înainte cu asemenea colaboratori. Cred în PNL şi mă voi bate pentru acest partid. De 15 ani lupt, nu mă las nici acum. Am crezut că PNL reprezintă cu adevărat democraţia românească. Mai departe, cu astfel de oameni, nu pot să merg”, a declarat primarul Mircia Muntean. Întrebat ce ar face dacă ar fi în locul lui Mircea Moloţ, primarul Devei a spus că s-ar duce la biserică şi s-ar ruga. “M-aş ruga pentru cei pe care i-am batjocorit, pe care i-am condamnat, de la femeile de serviciu de la liceul din Orăştie, până la profesorii nominalizaţi în acest dosar”, a afirmat Mircia Muntean. El a menţionat că situaţia prezentată este cunoscută şi de conducerea centrală a PNL.

Mai multe nume conspirative

Din dosar, reiese că de-a lungul perioadei de colaborator al Securităţii, Mircea Moloţ a avut mai multe nume conspirative. Din anul 1967, când a fost recrutat pentru prima oară, fiind elev în clasa a X-a, în calitate de colaborator pentru încadrarea informativă a elevilor de la Liceul „Aurel Vlaicu”, din Orăştie (având dosarul personal nr. 8514), acesta a fost sursa „Mircea Mureşan”, dar şi „Constantin Muntean”. După terminarea liceului, în 1969, Securitatea a decis să înceteze legătura cu el, abandonându-l, pentru ca apoi, în ianuarie 1974, profesor fiind la Grupul Şcolar al CS Hunedoara, să fie reactivat sub numele de „Viorel Panţuru”. Conform documentelor existente la dosar, la patru luni de la activare, Mircea Ioan Moloţ este trecut din categoria colaboratorilor, în cea a informatorilor.

Dintr-o notă de caracterizare a informatorului „Panţuru Viorel”, rezultă că „în perioada cât a activat ca informator, a desfăşurat o activitate utilă organelor noastre, furnizându-ne materiale valoroase în legătură cu starea de spirit din cadrul Grupului Şcolar CSH, cât şi despre elementele din SIG şi baza de lucru”.

Într-o altă caracterizare a activităţii informatorului „Panţuru Viorel”, din timpul stagiului militar, se arată: „Informatorul Panţuru Viorel a colaborat cu organele de contrainformaţii militare în timpul stagiului militar din Şcoala Militară de Ofiţeri de Rezervă nr. 1 Bucureşti. În această perioadă, el a desfăşurat o activitate informativă utilă, semnalând la timp deficienţele din evidenţa, păstrarea şi paza documentelor secrete, a armamentului, muniţiei şi substanţelor toxice de luptă, a informat despre comentariile ce se purtau cu privire la evenimentele politice interne şi externe, aspecte negative care influenţau starea de spirit şi capacitatea de luptă a unităţii. Totuşi, uneori trebuie stimulat, pentru a obţine informaţii mai bune în munca informativă”.

„Nu am colaborat cu Securitatea”

Referitor la acuzaţiile aduse de primarul Devei şi de cele rezultate din dosarul pus la dispoziţie presei, Mircea Ioan Moloţ a declarat, tot în conferinţă de presă, următoarele:

“În timp ce unii se ocupă de dosare, eu îmi văd de problemele judeţului. E greu să mă dărâme Mircia Muntean. Cu acest dosar, cei de la Securitate îmi dau ocazia să le mulţumesc că am făcut şi lucruri bune. În dosar, nu există nici o notă informativă de-a mea, despre cineva. Dacă Mircia Muntean cere excluderea mea din PNL, voi cere şi eu excluderea lui din partid. Domnul Muntean să se ocupe de proiecte pe programe europene, deoarece Deva riscă să piardă peste opt milioane de euro. El ar fi trebuit să studieze mai bine dosarul, pentru că atunci ar fi văzut că, în afară de acel angajament, nu am mai scris nimic. Nu-mi reproşez nimic, dorm liniştit. Nici o persoană nu a avut de suferit din cauza mea. Mircia Muntean, cum deschide gura, minte. El nu înţelege că funcţia de preşedinte al PNL Hunedoara se câştigă prin luptă. Eu conduc de mulţi ani organizaţia judeţeană a PNL, deoarece primarului îi plăceau avioanele, călătorind din China, până-n America. El nu pricepe că şi-a pierdut colegii. Vrea să fiu exclus din partid şi să preia şefia organizaţiei judeţene a PNL. Nu am colaborat cu Securitatea. După ce am scris angajamentul, nu a mai urmat nimic”, a declarat Mircea Ioan Moloţ.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Molot si Avram are bani sa se plimbe in China dar apa la noi in Valea Jiului care vine prin cadere este mai scumpa fata de Deva,Braila,Baia Mare sau Targu Jiu.

  • Molot? Un gunoi ce nu avea ce cauta in politica liberala hunedoreana, am convingerea ca domnul Crin Antonescu se va descotorosii de astfel de lepre asa cum a facut si cu Mona Musca. Molot,un personaj jalnic care trebuie sa plece , din nefericire pentru el, pe usa din dos, adevarul e ca a acumulat o avere imensa prin frauda.

  • primarul asta penal crede ca asa cu diversiune poate sa scape de situatia in care a ajuns ,nimeni nu e usa de biserica dar acum pe noi nu n e intereseaza ce s-a facut acum 30-40 de ani astea au trecut acum e important sa stim dece fura primarul bani nostri ai contribuabilului??????? el vorbeste de secu acum??? lasa vrajala a venit vremea sa platesti si tu!!!!!!!!

  • Daca a trecut de la "rangul" de colaborator, la cel de informator, clar trebuie sa existe si note informative. Bravo Mircia Muntea, asa se procedeaza cu leprele!!!!!

  • Nenea,nu exista informator malign,cum ai declarat,sau benign,ci doar INFORMATOR adica TURNATOR,deci VALEA!!!

  • Buna dimineata !Si trezirea.Dragii mei,nu mai puneti atita pasiune in rezolvarea cazului.Nu faceti decit sa asistati la un "meci de wrestling" aranjat sa fie cit mai spectaculos si care in fapt nu face decit sa ne sustraga atentia de la problemele reale ale cotidianului si care pot fi rezolvate.Chestia cu "dosarele" nu s-a vrut rezolvata 20 de ani si nici nu va fi.Ea nu e decit inca un instrument de santaj si amenintare in mina potentatilor societatii.Daca inainte de '89 aveam un singur organ represiv numit "Securitate",azi nici nu le mai stim numarul serviciilor secrete si cit de secrete sau cui apartin.De "colaboratori" sau "informatori" nici nu mai pomenesc.Prin politicile de casta,post 1989, societatea romaneasca a fost divizata si pulverizata.Exista un stapin absolut :BANUL.

  • Liberalul Zvanca Adrian este tinut in umbra la in Valea Jiului din cauza unora care are imaginea negativa si nu vor sa se dea la oparte ma refer la Simota Alin si Dragoescu Petre si pana la urma pierde PNL-ul din cauza lor.

  • nu am inteles niciodata cine si de ce la propus pe acest individ in fruntea judetului?!
    este o rusine acest maimutoi infumurat..

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

10 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

10 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

10 ore ago