Primarul Dan Bobouțanu: Program mai prost ca „Anghel Saligny” nu am văzut

Sorina Popa

Mai mulți primari social-democrați din județ sunt revoltați de cum s-au împărțit banii de către guvernul Cîțu, un executiv dat jos printr-o Moțiune de Cenzură. Problema nu este că nu au primit edilii bani, ci că hu­ne­dorenii care locuiesc în comunitățile cu pri­mari PSD sunt discriminați. Și, pe de-o parte, se bate monedă ca să se acceseze fon­duri europene, iar când să contribuie și gu­vernul cu partea lui, nu se mai poate.

Rectificare negativă
Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni: ”Am făcut solicitare pentru 3 mili­oane de lei, să asigurăm cofinanțarea pentru fondurile europene. Niciodată în 30 de ani nu am primit așa tratament, suntem dezamăgiți, dar trecem cumva peste toate”.
Municipiul Orăștie s-a ales cu o rectificare negativă în valoare de 400.000 de lei, iar mu­ni­cipiul Hunedoara, campion la atragerea de fonduri europene și guvernamentale neram­bur­sabile, nu primește nici de această bani.
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobou­țanu (foto), a spus, la protestul făcut la sediul Consiliului Județean Hunedoara, că este de neînțeles această situație. “Suntem obiș­nu­iți, noi cei din Hunedoara, să nu primim nimic. Nu suntem capitală de județ și asta ne trage în jos. Au mai fost rectificări la care mu­ni­cipiul Hunedoara nu a primit nici un ban. Chiar și în guvernarea PSD s-a întâmplat acest lucru, când municipiul Deva a primit o sumă mare, iar noi, nimic. Am întrebat atunci de ce s-a întâmplat așa și mi s-a răspuns că PSD este corect, dă la toată lumea. În mod nor­mal, este o formulă de calcul pentru repar­ti­zarea su­melor către primării. Guvernul ar fi trebuit să ajute comunitățile mici. Pe de altă parte, Pro­gramul ((Anghel Saligny)) este cel mai prost program pe care l-am văzut. De exemplu, acest program nu finanțează reabili­ta­rea dru­murilor de pământ. Doar cele unde există as­falt. Atunci cum să se dezvolte co­munitățile mici? Este o catastrofă de guvern, nu dă nici o explicație, nu spune în ce direcție vrea să ducă țara”, a spus primarul Dan Bobouțanu.

Renunță la un proiect
Ciprian Achim, primarul comunei Lelese, a spus că se gândește să renunțe la un proiect câștigat cu fonduri europene. ”Am două mili­oane de euro atrași în urmă cu șase ani. La vre­mea aia aveam cofinanțarea asigurată, dar inflația a crescut foarte mult peste ce am estimat, prețurile s-au tot modificat. De unde să știu ce vremuri vin?. Faceți ceva și ajutați-ne! Dacă primeam 200.000 de lei acum terminam un proiect pe fonduri. Erau bani care intrau în România. Mai am un proiect de 300.000 de mii de euro la care mă gândesc să renunț.După cum știți, un proiect euro­pean, în valoare de milioane de euro, durează cinci, șase sau șapte ani să-l implementezi. Nu ai de unde să prevezi pentru fiecare an banii. Normal că aștepți să fii ajutat cu co­finanțări. Și nu cu cofinanțări mari. A fost aceas­tă oportunitate, când Guvernul Ro­mâ­niei putea să ne ajute pe toți. Eu nu fac co­men­tarii, că s-a dat la PNL, că s-a dat la USR. Acestea sunt jocuri politice, la care eu, comună mică, nu mă bag. Problema este alta, că eu, cu nevoia de a cofinanța proiecte, care depășesc două milioane și jumătate de Euro, am ajuns să iau pe cofinanțări zerolei. Atunci, trebuie să văd, banii de iarnă îi pot plăti ca și cofinanțare?”, l-a întrebat primarul din Lelese, Ciprian Achim, pe prefectul Călin Marian.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

15 minute ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

19 minute ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

19 minute ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

19 minute ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

23 de minute ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

23 de minute ago