Categories: Actualitate

Prima zi de şcoală la Şoimuş şi Lăpugiu de Jos

Sorina Popa,
Magdalena Şerban

Zeci de elevi şi părinţi au participat, ieri, la deschiderea unui nou an şcolar, la Şcoala din centrul comunei Şoimuş. După 20 de ani, elevii şcolii cu clase I-VIII au putut fi întâmpinaţi aşa cum se cuvine, adică cu o unitate funcţională. Edilul şef de aici a reuşit să-şi pună oamenii la treabă, iar în două luni a renovat aproape complet şcoala cu clasele I-VIII din satul centru de comună.

Centrală termică pe gaz, termopane la ferestre, toalete interioare

„Am montat o centrală termică pe gaz, iar acum, elevii au apă caldă şi căldură, nu mai suntem nevoiţi să folosim lemne pentru acest lucru. Am izolat exteriorul clădirii, am pus termopane, am schimbat uşile, am reabilitat scările, dar mai ales, am construit WC-uri în interior, deoarece elevii erau nevoiţi să folosească toaleta din curtea unităţii. Terenul de sport l-am renovat şi am adus aparatură de fitness de exterior. La grădiniţă, le-am construit micuţilor băi pentru ei, pentru pitici. Totul este de mici dimensiuni aici, ca să le poată folosi. În două săptămâni, sperăm să reuşim să renovăm şi interioarele, clasele şi celelalte încăperi. Trebuia făcut ceva cu această unitate, pentru că arăta în ultimul hal. Elevii nu aveau deloc condiţii să înveţe în acest loc. Toţi cei de dinaintea mea care au fost primari şi-au bătut joc de elevi”, a declarat primarul Mihai Irimie. Şi la celelalte unităţi şcolare ale comunei, s-au efectuat lucrări de întreţinere şi de reabilitare.

La Lăpugiu, problema navetei, rezolvată

Ca peste tot în ţară, copiii din Lăpugiu de Jos şi-au pus ghiozdanul cu toate cele necesare în spinare şi au plecat spre şcolile din satele comunei. De acest lucru a avut grijă şi administraţia locală.
„Avem la noi în comună şase şcoli primare, două gimnaziale şi o grădiniţă.  Lemnele pentru iarnă vin până în 20 septembrie, iar de reparaţii şi reabilitări ne-am ocupat până acum. Pentru liceenii de la noi, situaţia a fost una destul de pretenţioasă, pentru că de obicei aleg liceul din Ilia sau, după posibilităţi, pe cele din Deva. Dar, pentru că erau nevoiţi să facă naveta la Ilia cu trenul, iar orarul acestuia era unul ce-i dezavantaja (din cauză că aveau doar o variantă la plecare şi una la întoarcere, pierdeau mai bine de trei ore zilnic), am ales o soluţie de compromis. Astfel, elevilor în cauză, peste 10 la număr, începând din 2011, li s-a pus la dispoziţie un microbuz, ei trebuind să plătească doar combustibilul necesar deplasării. Cheltuielile cu şoferul sunt suportate de Inspectoratul Şcolar Hunedoara. Dacă ar fi mers cu transportul în comun, ieşeau dublu cu preţul abonamentului” a precizat Alin Chiorean, primarul din Lăpugiu de Jos.

Containerul rămâne, totuşi, o sală de clasă

Totodată, opt copii din satul Holdea, elevi ai claselor I-IV, învaţă într-o sală improvizată într-un container. Aşa a fost din 2008, aşa va fi şi acum. Acesta a fost folosit înainte ca baracă pentru muncitori, părinţii elevilor preferând totuşi ca micuţii să studieze în localitatea de domiciliu şi să evite naveta la o şcoală situată la opt kilometri distanţă. Potrivit primarului, s-a ajuns în situaţia amenajării unei şcoli într-un container, deoarece clădirea veche este distrusă şi nu mai prezintă siguranţă pentru copii. „Nu ne place, însă nu avem ce face. Atâta timp cât părinţii sunt de acord şi nu avem probleme de orice gen, este un colac de salvare. Încălzirea o facem cu calorifere electrice, aşa că ne descurcăm cumva şi în acest an. Sunt în discuţii acum cu Prefectura Hunedoara şi vreau să fac tot ce se poate, pentru a începe o construcţie la o şcoală nouă”, a promis edilul locului.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Citez o fraza spusa de primarul Irimie ,,Toţi cei de dinaintea mea care au fost primari şi-au bătut joc de elevi”, Domnule primar sa-ti fie rusine ca afirmi asemenea lucruri, oare n-a fost facut nimic la scoli pana cand ai devenit primar .Ce gradinita frumoasa si scoala a fost amenajata la noi la Boholt si la Soimus s-au facut multe lucruri pentru scoala , s-a inceput constructia unei noi scoli, s-a cumparat scoale unde invata copii acum ,precum si celelalte scoli au fost renovate. Rusine sa-ti fie domnule primar ca tot spui acest lucru ,adica nu s-a facut nimic. Nu te gandesti ca ajungi in aceeasi situatie cand cineva iti va reprosa mai tarziu ca nu ai facut nimic , lumea este asa cum este si va uita ca ai facut si tu ceva

  • ce s`a facut la scoala din soimusss????nimic...asta s`a facut!am fost eleva 8 ani acolo si stiu in ce conditii invatam...iarna stateam cu gecile pe noi pentru ca primaria nu avea bani pt lemne!rusine celor care au fost primari!!!bv maihaiiiiii!!!!!!!!!!1te iubimmm:X

  • pentru ,,alaturi de mihai '' cred ca ai fost pe traseu de acasa la scoala de iti era asa de frig , dar puteai sa mergi la deva ca acolo gaseai caldura mai mare , daca tot nu ai fost multumita de conditii.

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

21 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

21 de ore ago