Preşedintele Nistor nu renunţă! Cere din nou să preia la Consiliul Judeţean Termocentrala Mintia

Adriana Năstase

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va solicita Ministerului Energiei preluarea în administrare a Termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, în încercarea de a salva acest producător de energie ce ar putea funcţiona cu cărbune importat din Indonezia, a anunţat, ieri, instituţia administrativă.

Poate asigura materia primă necesară
„Termocentrala Mintia poate fi salvată de la închidere de cărbunele din Indonezia. Este însă nevoie de voinţă politică la nivel guvernamental pen­tru ca termocentrala să-şi continue activitatea şi să fie preluată de către Consiliul Judeţean Hunedoara”, se arată într-un comunicat al administraţiei jude­ţene.
Potrivit documentului, discuţiile purtate cu amba­sadorul Indoneziei la Bucureşti, Muhhamad Amhar Azeth, au deschis noi perspective pentru continua­rea funcţionării Termocentralei Mintia şi, implicit, pentru asigurarea agentului termic în municipiul Deva.
„Discuţiile purtate au vizat funcţionarea Termocen­tralei Mintia pentru următorii 10 ani. Excelenţa Sa
s-a arătat dispus să ajute judeţul Hunedoara în acest demers, iar companiile indoneziene să asigure materie primă pentru continuarea activităţii la Mintia”, precizează CJ Hunedoara.
În acest context, preşedintele CJ Hunedoara va relua demersurile pentru preluarea termocentralei de către administraţia judeţeană.
„Pentru a putea demara această colaborare cu companiile indoneziene exportatoare de cărbune avem însă nevoie de acceptul Ministerului Energiei. Voi relua, pentru a şaptea oară, demersurile către minister pentru preluarea termocentralei de către Consiliul Judeţean Hunedoara”, a declarat preşe­dintele instituţiei, Laurenţiu Nistor.

Concedieri colective
Complexul Energetic Hunedoara se află în proce­dură de insolvenţă şi aproape 1.500 de angajaţi vor fi concediaţi colectiv în a doua decadă a lunii iulie. Dintre salariaţii care au solicitat să fie disponibilizaţi, peste 700 lucrează la termocentrala de la Mintia, ceea ce înseamnă că aproape tot personalul ar urma să plece din societate.
Sindicatul „Solidaritatea Hunedoara” de la Ter­mocentrala Mintia a anunţat, în urmă cu mai bine de un an, că probele de ardere efectuate cu căr­bune importat din Indonezia, sărăc în sulf, au arătat că emisiile de gaze în atmosferă sunt reduse, ceea ce ar permite unităţii să se încadreze în normele de mediu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

5 ore ago