Categories: ComunitateFlash

Premiu important pentru o tânără viitoare arhitectă din Deva

Oana Mihnea

Ieri, la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti a avut loc premierea participanţilor la concursul naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia. Pe un loc fruntaş s-a situat şi echipa din care face parte Bianca Barabaş (foto), o deveancă de 25 de ani, studentă în anul VI la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“ din Capitală.

Între cei mai buni
În concurs s-au înscris 41 de proiecte, iar în urma evaluării amănunţite, juriul format din specialişti a decis câştigătorii. Echipa formată din patru studenţi la arhitectură, Roxana Aron, Ioana Todiroaie, Liviu Victor Mihalache şi Bianca Barabaş, nimeni alta decât fiica directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, s-a clasat pe un binemeritat loc II. Juriul a apreciat perspectiva din care autorii proiectului au abordat tema migraţiei, şi anume, efectul de bumerang pe care îl are migraţia în arhitectură, prin analizarea unor situaţii reale şi printr-o documentaţie temeinică.
„Changes in the rural landscape“, proiectul echipei din care face parte şi Bianca Barabaş, a avut ca studiu de caz satul Certeze din Ţara Oaşului. „O mare parte din locuitorii acestui sat maramureşean sunt plecaţi la muncă în străinătate, însă şi-au construit case impunătoare în satul natal, cu diferite influenţe. De fapt, ei investesc aici, dar stau acolo. Este un fenomen foarte interesant, dar până la urmă reprezintă o victorie pe toate planurile, politic, social, economic, cultural. Ideea acestui proiect a fost una comună, ne-am adaptat la tema generală, am stabilit concret pe ce ne axăm, apoi fiecare dintre noi a venit cu propriile idei. Momentul acordării premiilor a fost unul foarte emoţionant. Am fost invitată să particip la un seminar în Veneţia pentru a susţine proiectul şi am primit o ofertă de la o revistă de profil pentru publicare“, a declarat Bianca Barabaş pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Mai mult decât atât, începând de lunea viitoare, schiţele vor fi expuse la Muzeul Cotroceni.
La baza acestui studiu intens pentru realizarea proiectului a stat documentarul „Mândrie şi beton“. Au fost propuse trei încăperi, o cameră albă care presupune parcurgerea istoriei de la comunism până în prezent, camera aurie care surprinde imagini din satele din  Ţara Oaşului şi camera neagră, de pe „front“, din străinătate, acolo unde munceşte o mare parte dintre localnici.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la noi, cu ceva funcție pe la o instituție…

19 ore ago

Ne-am speriat degeaba! Ministrul Energiei spune că „taxa pe soare” este un fake news

Adriana Năstase Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), a negat luni că statul va introduce o…

19 ore ago

Bulina albă

Natalia Intotero, parlamentar PSD de Hunedoara Pentru că a reușit să-l aducă pe europarlamentarul Guido…

19 ore ago

Bulina neagră

Emil F., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost condamnat pentru lovire și alte violențe,…

19 ore ago

A plecat de acasă și l-a lăsat cu doi copii

O hunedoreancă de 24 de ani a fost dată dispărută de concubinul ei, la trei…

19 ore ago

Bărbat lovit cu barosul și călcat cu mașina

O petrecere a fost la un pas de a sfârși cu o tragedie după ce…

19 ore ago