Actualitate

Povestea Cupei Mondiale din 1930, prima ediție de Cupă Mondială organizată de FIFA

Prima ediţie a Cupei Mondiale la fotbal s-a desfăşurat între zilele de 13 şi 30 iulie 1930, în Uruguay. A fost primul turneu de amploare or­ganizat de Federaţia Interna­ţio­nală de Fotbal Asociaţie (FIFA) pen­tru echipele naţionale mas­cu­line de fotbal. FIFA a ales Uruguay drept gazdă în cadrul Congresului federaţiei din 1929, deoarece această ţară sărbătorea 100 de la prima ei Constituţie, iar echipa na­ţională de fotbal câştigase titlurile la Jocurile Olimpice din 1924 şi 1928.

 

Trei stadioane

Toate meciurile s-au jucat în ca­pitala Montevideo, majoritatea pe Estadio Centenario, construit spe­cial pentru turneul final. Trei sta­dioane au fost folosite la prima Cupă Mondială: Estadio Centenario (90.000 locuri), Estadio Parque Central (20.000 locuri) şi Estadio Pocitos (1.000 locuri). Pentru prima şi ultima dată în istoria Cupei Mon­diale, ţările afiliate la FIFA au fost invitate să participe fără să fie ne­voie de o rundă preliminară de ca­li­fi­care. Primele două meciuri ale Cupei Mondiale au avut loc în ace­laşi timp şi au fost câştigate de Franţa şi SUA, care le-au învins pe Mexic cu 4-1, respectiv pe Belgia cu 3-0. Francezul Lucien Laurent a înscris primul gol din istoria Cupei Mondiale de fotbal. Semifinalele au avut loc pe 26 şi 27 iulie 1930. Argentina a învins Statele Unite cu 6-1, iar Uruguay s-a impus în faţa Iugoslaviei cu acelaşi scor.
În finală, la 30 iulie 1930, gazdele, în calitate de favorite ale turneului, au învins-o pe Argentina cu 4-2 în faţa a 93.000 oameni pe Estadio Centenario, devenind prima na­ţiu­ne ce a câştigat Cupa Mondială. Partida a fost arbitrată de belgianul Jan Langenus.

Nike, zeița victoriei

Selecţionata Uruguayului, denu­mită şi echipa „Celeste” datorită cu­lorilor echipamentului, a cucerit marele trofeu, pus în joc încă de la prima ediţie: o statuetă de aur re­pre­zentând-o pe Nike, zeiţa vic­to­riei în mitologia greacă. A fost bo­tezată Cupa Jules Rimet. Statueta avea o înălţime de 38 cm, o greu­tate de 3,8 kg şi conţinea 1.800 de grame de aur pur. Încă de la prima ediţie a CM, selecţionata învingă­toare s-a calificat automat pentru ediţia următoare, conform regula­men­­tului FIFA. Cupa Mondială de fotbal a fost singura competiţie organizată sub egida FIFA care a fost supusă acestei reguli.
Argen­ti­ni­anul Guillermo Stabile a fost cel mai bun marcator al turneului, cu opt goluri, precizează www.fifa.com. La ediţia din Uruguay 1930, s-au marcat 70 de goluri în 18 partide. În total, la meciurile din Uruguay au asistat 590.549 spectatori. Echipa României a fost prima care s-a înscris oficial în competiţie. Prima partidă a României s-a disputat împotriva echipei din Peru, la 14 iulie 1930, în a doua zi a turneului. Meciul a avut loc pe stadionul Pocitos, în prezenţa a doar 300 de spectatori, fiind arbitrat de la centru de Alberto Warnken din Chile. Tricolorii au reuşit să învingă cu scorul de 3-1. Atacantul Adalbert Deşu a marcat chiar în primul minut al confruntării. A urmat egalarea peruanilor, produsă în minutul 75 de Luis Souza. Pe final, în minutele 79 şi 89, România a înscris de două prin Constantin Stanciu, respectiv Nicolae Kovacs.

Cu cine a jucat selecționata României

La 21 iulie 1930, România a întâlnit selecţionata ţării gazdă, pe stadionul Centenario, unde au asistat 80.000 de oameni. Partida a fost arbitrată de brazilianul Rego Almeida. Românii au fost înfrânţi de uruguayeni cu 4-0, prin golurile marcate în primele 35 de minute de Pablo Dorado, Hector Scarone, Pelegrin Anselmo şi Pedro Cea. România a părăsit competiţia, clasându-se pe locul doi al grupei, acumulând două puncte şi un golaveraj de 3-5. După întoarcerea de la Montevideo, fotbaliştii români au fost aşteptaţi în Gara de Nord din Bucureşti de o mare masă de suporteri.
Lotul României, conform site-ului oficial al FIFA, a fost format din: portarii Ion Lăpuşneanu şi Samuel Zauber; fundaşii Adalbert Steiner, Rudolf Bürger şi Iosif Czako; mijlocaşii Alfred Eisenbeisser, Emerich Vogl, Ladislau Raffinski şi Corneliu Robe; atacanţii Adalbert Deşu, Nicolae Kovacs, Constantin Stanciu, Ştefan Barbu, Ilie Subăşeanu şi Rudolf Wetzer. Ultimul dintre aceştia, Rudy Wetzer, căpitanul echipei, era singurul fotbalist profesionist.

Mesagerul Hunedorean