Categories: ActualitateFlash

Potopul a lovit Valea Jiului de la un capăt la altul

Maximilian Gânju
Alice Brandisz

Trei zile de disperare au trăit locuitorii celor şase localităţi ale Văii Jiului pe perioada avertizării de cod portocaliu, iar mai multe gospodării au fost inundate, drumuri rupte ori oameni care nu au închis un ochi, fiind gata de evacuare în caz că apele creşteau.
Autorităţile locale din Petroşani, Lupeni şi Vulcan au instituit stare de urgenţă pe plan local şi au acţionat sistemul de alertare publică în caz de calamitate încă de la intrarea în vigoare a atenţionării meteo de vreme rea. Sirenele au vuit timp de câteva minute în cele trei localităţi, astfel ca oamenii să ştie că există un pericol iminent şi să încerce să se pună la adăpost. Previziunile s-au adeverit şi în câteva zeci de minute, cartierul Aeroport din Petroşani, deja se afla sub ape, iar la Lupeni, edilii interveneau la ieşirea din localitate, unde un pârâu ieşise din matcă. La Petroşani, cea mai puternic afectată a fost, din nou, zona cartierului Aeroport, iar pompierii din cadrul Detaşamentului Petroşani au muncit eroic pentru a limita inundaţiile.
„Ploile afectează din nou aceeaşi zonă din cartierul Aeroport. Am intervenit deja cu echipele ISU pentru a-i ajuta pe locatarii care şi-au strâns tot ce-au putut de prin casă: mobila şi hainele abia uscate după ploile torenţiale din luna iunie. Singura soluţie reală pentru aceşti oameni este să le asigurăm alte locuinţe. Este vorba de 30 de apartamente situate la parterul blocurilor, care vor fi de fiecare dată expuse inundării în această zonă”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi.
Tot la Petroşani un drum a fost afectat de alunecări de teren, iar municipalitatea lucrează pentru a-l reda circulaţiei iar Spitalul de Urgenţă Petroşani a fost inundat la subsol. Şi la Petrila au fost mai multe gospodării sub ape, iar la Lupeni, revărsarea a afectat mai multe zone şi l-a determinat pe primarul Cristian Resmeriţă să ceară instituirea codului roşu.

50 de turişti blocaţi în Retezat
În acest weekend, 50 de persoane au rămas blocate în Masivul Retezat, din cauza alunecărilor de teren care s-au produs între localitatea Clopotiva şi Poiana Pelegii. Turiştii au rămas în zona Refugiului Salvamont Bucura, în zona de campare Zănoaga şi Gura Zlata, respectiv Poiana Pelegii.
În urma  apelării numărului unic de urgenţă 112, la faţa locului s-au prezentat echipele de intervenţie, formate din militari, jandarmi şi reprezentanţi ai serviciului Salvamont pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp posibil. În acest scop, forţele de teren au intervenit cu două buldoexcavatoare, o ambulanţă SMURD, o autospecială de intervenţie, două microbuze (pentru transportul persoanelor) şi o autospecială de la clubul offroad din Orăştie.
Deoarece refacerea drumului judeţean 685 şi redeschiderea traficului auto necesită acţiuni de reconstrucţie, echipajele de intervenţie s-au concentrat asupra evacuării persoanelor şi amplasării maşinilor surprinse de alunecările de teren, într-o zonă sigură. Jandarmii au ajutat 12 persoane să treacă peste porţiunea de drum blocată, acestea fiind preluate şi conduse la baza muntelui cu autovehiculele Jandarmeriei, dar şi cu un autoturism al ISU Hunedoara. Şapte persoane au refuzat să coboare şi au ales să rămână la propriile autovehicule. Nici o persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

4 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

5 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

5 ore ago