Categories: ComunitateFlash

Posturi reduse în educaţie

Nicoleta Popa

Începând cu 1 septembrie 2010, 280 de posturi de profesori de la şcolile din judeţul Hunedoara vor trebui reduse. Pentru ca dascălii hunedoreni să nu rămână pe drumuri, inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru, a luat măsura comasării mai multor clase. Sunt vizate unităţile cu efective puţine de copii. În judeţul Hunedoara, sunt peste 5.000 de profesori şi 72.234 de elevi.

Şcoli comasate la Hunedoara
Primul pas a fost făcut în municipiul Hunedoara. „Împreună cu primarul Ovidiu Marius Hada, am luat decizia comasării mai multor şcoli. Astfel că, Şcoala nr. 1 va fi desfiinţată, iar elevii şi profesorii se transfera la Şcoala nr. 6. Totodată, Şcolile 7 şi 8 vor fi unificate. Aici, am câştigat aproximativ 50 de posturi. În zilele următoare, vom merge şi în celelalte oraşe ale judeţului, pentru a putea vedea cum vom rezolva problema, astfel încât profesorii să nu fie lăsaţi acasă. Spre exemplu, avem clase cu doar 15 elevi, în mod normal trebuind să fie 25. Probabil, vor fi cazuri foarte puţine în care vom fi nevoiţi să lăsăm oameni acasă, dar dacă acest lucru se va întâmpla, vor fi vizaţi pensionarii şi suplinitorii”, a declarat Alexandru Lăutaru.
Vor fi comasate clase şi şcoli din mediul urban, deoarece, potrivit inspectorului şcolar general, ministrul Educaţiei a stabilit că, în situaţia unei unităţi izolate, să se continue activitatea, chiar şi sub efectivul normal de elevi.

Profesori şomeri
Liderii sindicatelor din învăţământ s-au întâlnit ieri cu ministrul Educaţiei, care a făcut patru propuneri pentru reducerea de personal în acest sector. Este vorba de creşterea numărului de copii în clase de la 25 la 32, directorii de şcoli să nu mai fie degrevaţi de norme didactice, profesorii care au 25 de ani vechime şi gradul I să aibă normă întreagă, iar şcolile să fie constituite doar dacă au peste 300 de elevi.
„Din punctul nostru de vedere, este nedrept să vorbeşti în campanie electorală de calitate în Educaţie şi apoi să iei măsuri care nu au nici o legătură cu creşterea calităţii. Comasarea claselor nu va duce în nici un caz la calitate în învăţământ. Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi vom vedea ce măsuri se vor lua. Eu cred că vom avea şomeri în învăţământ. În urma noii legi de salarizare, cel mai mult vor avea de suferit profesorii din Valea Jiului, deoarece aceştia beneficiază de sporuri de zonă izolată, care au fost reduse de la 60, la 20 la sută. Totodată, a fost redus sporul de rural”, a precizat Paul Rusu, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Hunedoara. În judeţ, sunt peste 5.000 de profesori şi 72.234 de elevi.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

2 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

19 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

19 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

19 ore ago