Categories: Actualitate

Pompierii nu mai prididesc cu lucru

Adriana Năstase

În primele luni ale acestui an, echipele specializate ale ISU Hunedoara au fost nevoite să participe la peste 2.000 de situaţii de urgenţă. De departe, cazul cel mai grav în care s-a intervenit în această perioadă a fost explozia din subteranul Minei Uricani, când cinci mineri şi-au pierdut viaţa. ISU Hunedoara a mobilizat, pe data de 5 februarie, forţe impresionante la faţa locului.

În condiţii dificile
Un alt caz, a fost cel de la Casa de Oaspeţi de la fostul combinat Sidermet Călan, unde s-a produs un incendiu, la începutul acestui an. Obiectivul, datat din anul 1874, a fost declarat monument istoric. Pompierii care au stins focul în acel loc au afirmat apoi că incendiul se manifesta cu violenţă la podul şi acoperişul clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 400 de mp, cu posibilităţi de propagare la încăperile situate la parter, precum şi la garajele aflate în apropiere. S-a acţionat atunci în condiţii dificile, deoarece în orice moment, exista riscul ca elementele de construcţie să se prăbuşească, clădirea fiind într-o stare avansată de degradare, iar incendiul afectase structura de rezistenţă a planşeelor şi a acoperişului.   
În luna martie a acestui an, Detaşamentul de pompieri Deva a intervenit în localitatea Şoimuş, pentru scoaterea unui bărbat prins sub un mal de pământ. Echipajele sosite la locul intervenţiei au delimitat zona şi au acţionat cu mijloace avute la dispoziţie (lopeţi, cazmale) pentru îndepărtarea pământului.
Pe de altă parte, în cursul acestui trimestru au fost controlate din punct de vedere al securităţii la incendiu, 78 obiective de investiţii în execuţie. S-au aplicat 25 amenzi în domeniul apărării împotriva incendiilor, în valoare totală de 53.500 lei şi una în ceea ce priveşte protecţia civilă, de 100 lei.

MesagerulHunedorean