Categories: Eveniment

Poliţişti hunedoreni în Italia

O delegaţie a Poliţiei Române a participat la o vizită de lucru în Italia, care a avut ca obiect schimbul de experienţă în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional. Din delegaţie, au făcut parte şi poliţişti din cadrul IPJ Hunedoara, judeţ care s-a confruntat cu braconajul arheologic şi traficarea unor obiecte de patrimoniu.
Delegaţia a fost alcătuită din trei ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale şi I.P.J. Hunedoara – Serviciul de Investigaţii Criminale, iar întrunirea a avut ca obiect schimbul de experienţă al poliţiştilor în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional cu reprezentanţi ai Comandamentului de Carabinieri Protecţia Patrimoniului Cultural din Roma, Italia, cea mai mare unitate specializată în domeniul protejării moştenirii culturale din Europa.
Discuţiile au vizat metodele specifice de lucru folosite de poliţiile celor două state, aspectele de interes operativ pe linia traficului internaţional cu bunuri culturale mobile sau efectuării de falsuri ale unor opere de artă de mare valoare şi modul de gestionare a bazelor de date ale operelor de artă furate.
De asemenea, în cadrul întâlnirilor de lucru cu reprezentanţii Secţiei Opere de Artă din cadrul Biroului Interpol Roma, au fost dezbătute aspecte practice privind modul de aplicare a măsurilor din Proiectul PSHYCHE, proiect care are în vedere modernizarea şi diversificarea bazei de date a operelor de artă, gestionată în prezent de O.I.P.C.—Interpol. Totodată, a fost discutată oportunitatea creării unui nou software, care să permită identificarea imagistică a operelor de artă sustrase, într-un timp real. (M. Gânju)

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

12 ore ago