Categories: Reportaj

Planoarele au dansat pe cer în onoarea lui Aurel VLAICU

Alexandru Gruian

Sâmbătă, 19 septembrie. Zi frumoasă, parcă în ciuda celor care prevesteau ploaie. Pe pista şi în faţa hangarului Aeroclubului din Deva, planoare, avioane, aeronave ultrauşoare aşteptau frumos aliniate, într-o desfăşurare de forţe menită să impresioneze.

În ţinută oficială, instructorii şi personalul aeroclubului şi-au aşteptat oaspeţii – prieteni şi public, care să asiste la un dublu eveniment – lansarea volumului „Vlaicu” al istoricului de aviaţie Dan Antoniu şi mitingul organizat cu forţe proprii de aeroclub, în cadrul căruia fuseseră promise evoluţii inedite ale planoarelor, acompaniate de muzică.

O carte de excepţie
Timpul scurt avut la dispoziţie de organizatori nu a permis, din păcate, o mediatizare mai intensă, dar până la urmă, a fost bine, şi cei care au venit la aerodrom nu au avut ce regreta.
Dan Antoniu şi-a prezentat lucrarea, un volum de excepţie, care ar onora orice bibliotecă şi în special, pe cele specializate pe aviaţie şi pe cele hunedorene, care ar trebui să fie direct interesate a avea o documentaţie solidă despre Aurel Vlaicu. Judeţul Hunedoara are privilegiul, din păcate, insuficient pus în valoare, de a avea pe teritoriul său casa natală a celui care s-a numărat între deschizătorii de drum în acest domeniu spectaculos şi încă atât de tânăr, aviaţia. Documente inedite descoperite după multe ore petrecute prin arhive, o lucrare excelentă, care completează istoria zborurilor lui Vlaicu şi ne permite să ieşim în lume, cum s-ar spune, cu fruntea sus. Pentru acest eveniment, Dan Antoniu a beneficiat de sprijinul Aeroclubului României şi al Asociaţiei „Aripi româneşti”, chiar prin preşedintele său, Mihai Floriean, venit la Deva, cu acest prilej. De promovare s-a ocupat şi Anca Tînc.
Autorul a ţinut să elucideze, în cuvinte puţine, o parte din misterele sau chiar dezinformările ce păreau că învăluie existenţa şi dispariţia lui Vlaicu. Astfel, trebuie să se ştie că aviatorul nu a murit nici din cauza vreunei greşeli de pilotaj, nici a imperfecţiunilor avionului său. Cercetarea atentă a arhivelor şi mărturiile celor care l-au cunoscut i-au permis autorului să afirme fără echivoc, că Vlaicu suferea de nefrită şi a decedat în aer, în urma unui atac de cord.

Acrobaţie cu planorul, în ritm de vals
Partea a doua a manifestării a fost un regal aeronautic – acrobaţie cu planorul, spectacol aerian destul de puţin accesibil publicului. Secondaţi la sol de comandantul adjunct al aeroclubului Deva, Graţian Tînc, piloţii şi instructorii au dat ce aveau mai bun, în ritm de vals. Simion Câmpean şi Gheorghiţă Stamate (multipli campioni naţionali la acrobaţie cu planorul), Lucian Drumeş şi Dorel Vlasin, Viorel Marton şi Cornel Pavel, ultimul, la bordul unui elicopter, au evoluat poate nu chiar în faţa, ci puţin deasupra publicului. Perechea de două planoare a fost aplaudată spontan pentru îndrăzneală, sincronizare şi eleganţă, iar trecerile la (atât de) joasă înălţime ale lui Stamate le-au dat unora fiori. Celor care nu-l cunosc…
Nu au lipsit din peisaj nici paraşutiştii, lansaţi de la 1.000 de metri şi care au aterizat cu o precizie dacă nu milimetrică, atunci sigur centimetrică.
Succesul acestei prime întreprinderi i-a făcut pe cei de la aeroclubul din Deva să se gândească serios la organizarea unui miting de mare anvergură în primăvara sau la începutul verii anului viitor. Le dorim să fie sănătoşi, să-şi pună planurile în aplicare, iar publicului devean, să afle că Deva se numără printre relativ puţinele localităţi din Europa, care are şansa de a oferi astfel de momente, inclusiv prin performanţele piloţilor.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago