Piese de tezaur dacic, găsite la o casă de licitaţie în Munchen

03 tezaurVolodia Macovei

Au mai fost recuperaţi kosoni de aur şi 14 podoabe dacice, din argint, piese de tezaur dacic din Munţii Orăştiei, în urma unei acţiuni a procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Vor fi depuse la Muzeul Naţional de Istorie
Recuperarea s-a făcut printr-o cerere de asistenţă judiciară internaţională din Munchen, Germania. Piesele recuperate sunt părţi din tezaurele sustrase de infractori din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, care au fost exportate ilegal şi erau date în urmărire prin Interpol. Ele au fost găsite la o casă de licitaţii din Germania.
Miercuri, 24 iulie, lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, urmând a fi depus în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
Anchetatorii spun că sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, mai multe tezaure: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 700 piese, cinci scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.
Experţii spun că „monedele dacice, din aur, recuperate recent din Germania, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a. C.). Dintre acestea, două aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î.Hr. Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice de argint, databile în secolul I a.C., conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite”.
La urmărirea penală în această cauză participă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratele de Poliţie ale judeţelor Alba şi Hunedoara.

4 comentarii la „Piese de tezaur dacic, găsite la o casă de licitaţie în Munchen”

  1. si cu aurul romanesc 97 de tone de la rusi cum ramane? noi recuperam cateva kg din aceste monezi de aur dacice dar tezaurul Romaniei este in in RUSIA!
    De altfel aurul din deva-Certej si de la Rosia Montana trebuie sa ramana in Romania, nu sa fie luat in mare lui parte de canadienii de la Eldorado si de la Gabriel Gold Resurces Coorporation. Se stie ca in spatele acestor actiuni stau Francmasonii ca Frank TIMIS. De ce nu face nimic SRI in privinta Deva-Certej si Rosia Montana si Rosia Poienii(cupru)si de ce Guvernul Romaniei nu intervine la Moscova , sa recupereze Tezaurul romanesc?De ce va e friica de Vladimir Putin?Doar trebuie intrebat omul, si poate il prindeti in toane bune si ne da si aurul si Republica Moldova , cu Transnistria cu tot, si Bucovina de Nord din Ukraina.
    Incercarea moarte n-are , mai ales ca Romania are documentele necesare imprumutarii (deportarii)aurului in Rusia, cat si dezlipirea celor 2-3 teritorii romanesti. Stiu ca aceste intrebari framanta pe multa lume, si dreptatea este de parte Romaniei , nu a Rusiei, Ukrainei sau Canadei!Aceste 3 tari au tras de pe Romania si inca vor sa mai traga din bogatiile ei. Pana cand, lasam sa -si faca jocul MAFIA Romaneasca mana in mana cu cea Internationala?Pana cand suntem condusi de Basescu si gasca lui de gtradatori nationali, care pentru un pumn de aur sau valuta, au vandut aceasta tara strainiilor, UE si FMI-lui, si banciilor care ne onduc tara. De ce tac persoanele din SRI?Daca tac inseamna ca sunt mana in mana cu cei de la putere.Daca esti corupt , tu ca persoana din SRI si inseamna ca trebuie sa pleci din post.Nu iti faci treaba stiind ca tara este vanduta si acest popor Roman , este tradat si vandut pas cu pas de 24 ani incoace.Tu ca persoana din SRI esti pus acolo ca sa aperi Romania, nu sa dormi in papuci,facand jocul lui Basescu, Ponta, Boc, Iliescu, si restul care s-au perindat in fruntea tarii de 24 ani incoace. Ca cetateni ai Romaniei va cerem atat: sa va faceti datoria!Succes SRI si organelor implicate in recuperarea aurului Romanesc de peste hotare .Dar nu le dorim succes celor care stiu si tac si nu-si fac datoria, stiind ca aurul romanesc e pe picior de plecare peste hotare, lasand in urma dor CIANURA pe care noi poporul roman o s-o inhalam, ci digeram si bea , nu doar 1 zi , ci zeci, sute de ani daca aceste proiecte cu CIANURA se vor pune in aplicare.Iar treaba cu creearea de locuri de munca 50 mii e gargara, cand tu, ca Guvern ai disponibilizat si continui sa o faci sute de mii si chiar milioane de oameni din aceasta tara sfasiata.

  2. de ce nu urmarim prin interpol tezaurul Romanesc de la Moscova, Rusia. Va e frica? Nu avem nevoie de fricosi!In aceasta situatie nu trebuie sa-ti fie frica. Ai documente, pune-le in aplicare. de=reptatea e a Romaniei, nu a Rusiei.

  3. Catre Gicu,
    Tare as vrea sa te intalnesc odata fata in fata sa te invat sa nu mai jignesti.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.