Politica si administratie

Petre Roman și Voican Voiculescu, acuzați de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat urmărirea penală a lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei din 1990, pentru infracțiuni contra umanității și a trans­mis ministrului Justiţiei solici­tările aprobate în acest sens, arată digi24.

Urmărire penală
Astfel, au fost transmise ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul să­vâr­şirii de către acesta a infracţiunilor con­tra umanităţii în variantele normative pre­văzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi se­cundari), lit. j) (cel puţin 1.214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu apli­ca­rea art. 5 Cod penal, urmând a se pro­ceda conform legii. Şeful statului a trans­mis şi cererea de urmărire penală a lui Gelu-Voican Voiculescu, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, sub aspectul să­vârşirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele norma­tive prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi se­cundari), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu apli­carea art. 5 Cod penal, urmând a se pro­ceda conform legii. Totodată, Par­chetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri, mai arată comunicatul. Vom asista așadar la o nouă punere sub acuzare a fostului premier Petre Roman, cât și a fostului vice-premier Gelu-Voican Voiculescu, precum și în cazul fostului președinte Ion Iliescu. Toți trei au mai fost trimiși în judecată de procurorii militari de la Parchetul General, fiind acuzați că au orchestrat și susținut Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 pentru a-și consolida puterea preluată în urma Revoluției din 1989 și au încercat să îi reducă la tăcere pe cei care îi contestau în stradă la momentul respectiv. De menționat că și Ion Iliescu poate fi acum cercetat penal și trimis în judecată. În cazul său, nu s-a pus problema solicitării unui aviz. Vor urma audieri și proceduri pre­liminare trimiterii în judecată. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­bar­carea unui șefuleț din zonă, care se pare că…

7 ore ago

Bulina albă

Abiatar Bubău, elev în clasa a II-a, prof. Lazăr Cezarina La Liceul de Arte Pentru…

7 ore ago

Bulina neagră

Ioan R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

7 ore ago

„Un Lord a venit la primărie”. Lucian Rus: Am candidat pentru Deva și pentru deveni. Ei sunt câștigătorii acestor alegeri

Lucian Rus este revelația acestor alegeri locale din județul nostru. Puțini au crezut în proiectul…

7 ore ago

Alcoolică acuzată că-și terorizează soacra și soțul

Femeia se îmbată în fiecare zi și provoacă scandal, țintele sale fiind soțul ei și…

8 ore ago

Doi tineri din Hațeg au golit o hală de producție din Oțelu Roșu

Hoții și-au planificat în detaliu spar­gerea din județul vecin și au furat scule și echipamente,…

8 ore ago