Categories: EvenimentFlash

Pericolul din iarbă

Cristina Ghenea

Isteria generată în ultima perioadă de invazia de căpuşe cuprinde şi judeţul Hunedoara. Zeci de persoane muşcate de aceste insecte s-au prezentat la spital, de frică să nu fi luat boala Lyme – afecţiune care poate fi mortală.

Numărul cazurilor s-a triplat de la o lună la alta
Medicii spun că numărul celor muşcaţi de căpuşe creşte de la o lună la alta şi că foarte mulţi dintre pacienţi provin din mediul urban. Asta, deşi, în mod normal, zonele rurale prezintă un risc mai ridicat. „O reală problemă sunt câinii maidanezi. În municipiul Hunedoara, sunt foarte mulţi, iar parcurile şi zonele verzi s-au umplut de căpuşe“, a declarat Ioan Ilca, directorul medical al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu“, din Hunedoara. Iar dacă luna trecută, medicii de aici au tratat 16 persoane muşcate de căpuşe, în prima jumătate a acestei luni, numărul cazurilor aproape s-a triplat. În perioada 1-15 mai a.c., 47 de persoane s-au prezentat la Urgenţă cu muşcături de căpuşe. Şi pentru că nici Deva nu duce lipsă de câini vagabonzi, situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă este asemănătoare. „În ultima perioadă, din aprilie începând, am avut în jur de 60 de astfel de cazuri“, a precizat Ioan Demeter, directorul medical al unităţii respective.

Un posibil caz de boală Lyme în judeţ
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în 2010, au fost confirmate, în judeţ, opt cazuri de îmbolnăvire cu Lyme, iar în 2011, nouă cazuri. Anul acesta, o singură persoană este suspectată că ar fi infestată. „Ne-a fost trimisă o probă de sânge a pacientului şi urmează să efectuăm analizele, pentru a stabili dacă este, sau nu, vorba de Lyme“, a declarat dr. Ştefan Repede, medic şef la Departamentul de supraveghere a stării de sănătate a populaţiei, din cadrul DSP Hunedoara. Repede a mai precizat că această boală este cea mai periculoasă afecţiune dată de muşcătura de căpuşă.

„Boala cu 1.000 de feţe”
Pentru cei care nu ştiu, Borelioza sau boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Primele manifestări ale infecţiei apar la aproximativ o săptămână de la muşcătură, prin febră, erupţii cutanate, o simplă răceală sau afecţiuni uşoare ale plămânilor. În etapa următoare, însă, boala atacă sistemul nervos şi se poate ajunge la paralizie. Afecţiunea are multe simptome asemănătoare cu cele ale altor boli, motiv pentru care este foarte greu de depistat, de aceea, mai este  numită şi „boala cu 1.000 de feţe”.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean
Tags: căpuşe

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago