Categories: ActualitateFlash

Pericol de avalanşe în Retezat şi Parâng

2 muntii retezat (5)2 muntii retezat (5)Adriana Năstase

Salvamontiştii hunedoreni atrag atenţia turiştilor asupra pericolului de avalanşă prezent în masivele Retezat şi Parâng, riscul fiind crescut la altitudini de peste 2.000 de metri, în zonele de creastă sau pe jgheaburile unde zăpada s-a adunat în cantităţi mai mari din cauza viscolului din iarnă.

De la altitudini mai mari de 1.700 metri
„Avalanşele se pot produce de la altitudini mai mari de 1.700 de metri, dar cea mai mare cantitate de zăpadă s-a depozitat la peste 2.000 de metri. Ca grad de periculozitate l-aş estima între 2 şi 3, pe o scară de la 1 la 5, pentru că există zone periculoase, dar şi altele în care riscul este mai scăzut“, a declarat, ieri, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Pentru perioada următoare, salvamontiştii se aşteaptă ca numărul turiştilor să crească, în special din categoria celor care practică schiul de tură. De aceea, schiorii şi turiştii sunt atenţionaţi să evite zonele cu înclinaţii mai mari de 25-30 de grade, predispuse la producerea de avalanşe, deoarece zăpada nu mai este legată şi straturile depuse în timp pot aluneca unele peste altele.

Atenţie pe Creasta Judelui şi în Parângu Mare
„În Masivul Retezat, nu le recomand turiştilor să se aventureze pe Creasta Judelui, ca să traverseze spre Lacul Zănoaga, dinspre Lacul Bucura, pentru că acolo este o porţiune dificilă. Atenţia este necesară şi pentru cei care doresc să vină de pe Şaua Bucurei spre Vârful Peleaga. Creasta este folosită de foarte mulţi turişti, dar zona este periculoasă şi s-au întâmplat foarte multe accidente, mai ales dimineaţa, când zăpada este îngheţată şi facilitează alunecarea“, a avertizat şeful Salvamont Hunedoara. Potrivit acestuia, riscul de avalanşă este prezent şi în zona vârfurilor Parângu Mare şi Cârja, din Masivul Parâng, locurile fiind apreciate de iubitorii schiului de tură, dar cunoscute pentru pericolul din această perioadă a anului.
Salvamontiştii recomandă turiştilor care urcă la munte, în aceste zile, să fie atenţi la condiţiile meteo extrem de schimbătoare, iar dacă pornesc pe un anume traseu să meargă în echipă, să se poată vedea unii pe alţii şi să se folosească de colţari la încălţăminte. Din echipamentul pentru traseele de munte nu trebuie să lipsească sondele şi lopata pentru avalanşă, coarda pentru asigurare şi pioletul.

AddThis Website Tools
MesagerulHunedorean

Recent Posts

După pandemie, ne sperie cu al Treilea Război Mondial! Șeful NATO, anunț apocalipticDupă pandemie, ne sperie cu al Treilea Război Mondial! Șeful NATO, anunț apocaliptic

După pandemie, ne sperie cu al Treilea Război Mondial! Șeful NATO, anunț apocaliptic

Secretarul general al NATO Mark Rutte a îndemnat statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice să-şi accelereze…

2 zile ago
BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că la o unitate cu ha­la­te albe se lucrează de zor la…

2 zile ago

Cum s-au amenajat birourile administrative actuale de la spitalul județean. Cu implicare

Magdalena Șerban Fără sprijinul conducerii județene, Spi­ta­lul Județean de Urgență Deva nu ar fi ajuns…

2 zile ago

Bulina albă

Norbert Scarlat, de la Aeroclubul Teritorial Deva Pentru că a stabilit, împreună cu un coleg…

2 zile ago

Bulina neagră

F.G., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alte persoane,…

2 zile ago