Categories: Comunitate

Pe urmele lui Constantin Daicoviciu

Pentru că cetatea dacică Piatra Roșie se află în prezent în administrarea Direcției Generale de Administrarea Monumente și promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, din subordinea Consiliului Județean, aici se execută săpături arheologice pentru identificarea unor obiective de pe vremea strămoșilor noștri.

Construcții elaborate
“Lucrările se desfășoară în cetatea dacică de Ia Luncani-Piatra Roșie, unul dintre siturile emblematice ale ansamblului, datorită peisajului aparte, topografiei monumentelor antice, precum și importanței obiectelor descoperite. Unul dintre obiectivele campaniei din 2022 constă în documentarea clădirii cu absidă de pe Terasa I, unde cercetările anterioare au dezvăluit un plan complex al edificiului cu arhitectură monumentală. A doua unitate de săpătură a fost deschisă pe platoul cetății, în par­­tea nordică a con­­strucției k-o i­den­­tifi­cate în anul 1949 de colectivul condus de Constan­tin Daicoviciu. Extin­derea cercetărilor se impune pentru a documenta în de­taliu planimetria și pentru a strânge date cu privire Ia funcți­onalitatea acestei construcții elaborate. Cercetările arheologice coordonate de Universitatea Babeș-Bolyai sunt finanțate de către Consiliul Județean Hunedoara (Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică), în cadrul colaborării cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca,
Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva, Muzeul Județean Mureș și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan — București”, susţine Radu Barb, directorul general al DGAMPT Hunedoara.
În anul 2020, în Parlament s-a votat ca și cetățile dacice Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie să intre în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, după ce Sarmizegetusa Regia se află din 2012 în administrarea instituției județene.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Zvonerii vorbesc prin târg că se fac lu­cruri extrem de grave pe la niște instituții.…

7 ore ago

Judeţul Hunedoara poate beneficia de fonduri în valoare de 510 milioane de euro prin Programul de Tranziţie Justă

Adriana Năstase Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Fereirra, a fost prezentă ieri în…

7 ore ago

Bulina albă

Dragoș Iulian Coadă, elev la Colegiul Național „Decebal” din Deva Pentru că a fost premiat…

7 ore ago

Bulina neagră

Costin G., din municipiul Deva Pentru că a fost prins drogat la volanul mașinii sale…

7 ore ago

Septuagenarul care a agresat sexual mai multe minore, lăsat acasă

Procurorii obținuseră internarea for­țată a bătrânului într-un centru de spe­cialitate aflat sub pază, dat fiind…

7 ore ago

Prostituatele i-au furat banii

Un timișorean a fost lăsat fără toți banii, după ce a mers la pros­tituate. Totul…

7 ore ago