Categories: Flash

Destinaţii turistice: Paris, oraşul luminã

Paris, capitala Franţei, este supranumit “oraşul lumină”. Există numeroase oraşe frumoase în lume, pe care milioane de oameni îşi doresc să le viziteze. Dar parcă există doar unul în care romantismul, bunul gust şi luxul se îngemănează perfect armonios, unde istoria se întâlneşte cu modernismul fără să intre în antagonism, unde poţi vizita cele mai remarcabile muzee din lume, dar şi cele mai întunecate şi sordide tuneluri subterane. În ultimii 150 de ani, Parisul a devenit un model de civilizaţie şi organizare urbană, unul dintre cele mai invidiate şi admirate oraşe din lume. Timp de secole întregi, atracţiile turistice majore ale Parisului nu şi-au pierdut din măreţia care le caracterizează, ci dimpotrivă, s-au transformat în embleme ale metropolei pariziene, stârnind sentimente puternice în inima oricărui turist şi stimulându-i imaginaţia.
Când să vizitezi Parisul
Parisul impresionează turiştii indiferent de anotimp, dar dacă planificaţi un concediu activ, în care să vizitaţi numeroase obiective turistice şi să testaţi pulsul magazinelor pariziene, evitaţi luna august. În această perioadă, foarte multe atracţii turistice se închid, pentru că localnicii pleacă în concediu. În schimb, cea mai indicată perioadă de vizitare este în extrasezon, pentru că atunci, Parisul nu este la fel de aglomerat şi nu veţi mai pierde atât de mult timp stând la cozile interminabile de la numeroasele obiective ce trebuie neapărat văzute.
Cum poţi ajunge la capitala Franţei
Ca peste tot, şi la Paris poţi merge cu avionul, trenul, autocarul sau maşina personală. Pentru hunedoreni, călătoria cu avionul poate porni din cele două aeroporturi apropiate, Timişoara şi Sibiu. Cu trenul se poate pleca din Gara Deva, iar cu autocarul tot de acolo, cu autocarele companiilor, Eurolines şi Atlassib, de exemplu. Cu maşina personală, cel mai scurt traseu pentru hunedoreni – 1.906 kilometri, aproximativ 18 ore de parcurs, este pe ruta Deva, Nădlag, Mako (Ungaria) şi de acolo tot pe autostradă prin Ungaria, Slovacia, Austria, Germania, Franţa, până în Paris.
Unde ne putem caza
În Paris există peste 2.100 de hoteluri de toate categoriile, de la cele foarte ieftine la cele de lux. Este vorba de hosteluri şi chiar hoteluri în care un loc de cazare sau o cameră costă între 17 şi 20 euro pe noapte, hoteluri unde camera costă între 50 – 100 de euro pe noapte şi hoteluri unde preţul unei camere pe noapte ajunge la 900 de euro. Deci, aveţi de unde alege, după preferinţe şi după cum vă permite bugetul. De pildă, printre unităţile de cazare cu preţuri mici se numără Hotel des Grandes Ecoles, Hotel Keppler şi Hotel Saint-Andre-des-Arts. Printre cele de lux, amintim Hotel de Crillon, Hotel Raphael şi Hotel Ritz. Familiile care ajung în Paris se pot caza la Hotel Baltimore, Relais St-Germain sau Relais de Louvre. Hotelul Baltimore face parte din lanţul hotelier Sofitel şi este situat între Trocadero şi Arcul de Triumf.
Unde mâncăm, ce mâncăm şi cât ne costă
Rafinamentul bucătăriei pariziene nu mai este un secret pentru nimeni. Uneori controversată, alteori chiar criticată, gastronomia franceză primeşte însă de cele mai multe ori laude. Odată ajunşi în  Paris, oferta restaurantelor pare copleşitoare. Totuşi, dacă vreţi să serviţi mâncăruri tradiţionale franţuzeşti la preţuri rezonabile, apelaţi la bistrou-rile mici de cartier, cu trei-patru mese, unde puteţi mânca un meniu specific franţuzesc fără să vă goliţi prea tare portofelul. Iar dacă nu vă împăcaţi nicicum cu gastronomia franţuzească, apelaţi la fast-food sau la restaurantele chinezeşti, unde se mănâncă bine şi ieftin.
Ce trebuie văzut în “oraşul lumină”
Louvre, cel mai mare muzeu din lume, găzduieşte una dintre cele mai importante colecţii de artă şi antichităţi cu nu mai puţin de 350.000 de exponate inestimabile. În prima zi de duminică a fiecărei luni, accesul este gratuit. Iniţial, Muzeul d’Orsay a fost o gară, construită în 1900 pentru Expoziţia Universală de la Paris. Din 1977, s-a transformat în muzeu, găzduind colectii din mai multe curente artistice, precum Impresionism, Postimpresionism, Art Noveau şi Simbolism. Un simbol incontestabil al Parisului, Turnul Eiffel a fost înălţat în 1889, cu ocazia Expoziţiei Universale, fiind opera arhitectului Gustave Eiffel. Are înălţimea de 320 metri şi este vizitat zilnic de zeci de mii de turişti. Catedrala Notre Dame se află pe Ile de la Cite şi reprezintă inima Franţei, atât din punct de vedere geografic, cât şi spiritual. Lăcaşul de cult construit în stil gotic are cea mai mare orgă din Franţa. Biserica Sacre Couer, un alt monument special pentru parizieni, a fost construită în onoarea celor 58.000 de militari francezi căzuţi în timpul războiului franco-prusac. Lucrările de construcţie au durat 46 de ani. Arcul de Triumf este unul dintre simbolurile de marcă ale Parisului şi se află în Place de l’Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées. Inspirat de arhitectura romană, Arcul de Triumf a fost ridicat în 1806, pentru a comemora victoria lui Napoleon la Austerlitz, dar a fost  terminat în 1836, la mult timp după moartea acestuia.
Construcţia palatului Versailles a început în 1664, când la cârma Franţei se afla Ludovic al XIV-lea. Pentru că dimensiunile castelului şi ale grădinilor sunt considerabile, este recomandat să veniţi devreme pentru că veţi avea surpriza să staţi la nişte cozi interminabile. Persoanele sub 18 ani au accesul gratuit, cetăţenii sub 26 ani care fac parte din Uniunea Europeană se bucură de intrare liberă, la fel şi persoanele cu handicap şi persoana care îi însoţeşte. Tot aici, la Versailles, se află şi Palatul Trianon, palatul Mariei Antoaneta.
Iniţial, Pantheonul a fost o biserică ridicată de regele Ludovic al XV-lea în semn de recunoştinţă pentru însănătoşirea sa după o criză de gută. Mai târziu, în timpul Revoluţiei, a fost transformată în mausoleul personalităţilor din Franţa, iar în 1885 a devenit clădire publică. În cripta Pantheonului au fost înmormântaţi Emile Zola, Voltaire şi Victor Hugo. Sainte-Chapelle este considerată de localnici cea mai frumoasă biserică din Paris şi a fost construită de Ludovic al IX-lea, pentru a găzdui Relicvele Pasiunii. Printre acestea se număra coroana de spini pe care se presupune că a purtat-o Mântuitorul, bucăţi din adevărata cruce pe care a fost răstignit, precum şi cuie de la crucificare. În prezent, toate aceste obiecte sacre sunt păstrate la Notre Dame. Domul Invalizilor era, de fapt, un spital dedicat soldaţilor răniţi în bătăliile de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Rămăşiţele pământeşti ale lui Napoleon se află tot în incinta clădirii, respectiv în cripta de sub domul de aur al Bisericii Domului.
Moulin Rouge este cel mai cunoscut cabaret din belle epoque, care i-a scandalizat pe cetăţenii respectabili şi i-a atras în Montmarte pe artişti şi boemi. Spectacolul epatează prin paleta de culori, paiete şi pene care încântau spectatorii încă de la deschiderea sa în 1889. Henry Toulouse-Launtrec a imortalizat epoca în schiţele şi tablourile sale.
Unde facem shopping
Fiecare cartier din metropola pariziană are propriile sale atracţii în materie de magazine. Dacă vă aflaţi în cartierele Marais sau Bastilia, trebuie să daţi o raită prin buticurile deschise de designerii Issey Miyake şi Isabel Marant, dacă vă interesează articolele vestimentare deosebite, excentrice, dar elegante. Lafayette, marele rival al magazinului universal Printemps, este deschis din 1894 şi comercializează mai ales articole vestimentare. Nu sunt de neglijat nici pieţele. Spre exemplu, în Piaţa Maubert veţi găsi produse ecologice, preparate chiar de localnici, în propriile lor gospodării. Pe de altă parte, piaţa de pe Rue de Buci are o selecţie importantă de preparate proaspete şi savuroase, ideale pentru picnic.
Mijloace de transport interne
Turiştii se pot deplasa în Paris folosind mijloacele de transport în comun, vaporaşele sau taxiurile. Metroul este cel mai ieftin şi eficient mijloc de transport. RER, un sistem mai complicat decât al metroului, are doar cinci linii, dar ajunge şi în suburbii. Autobuzele circulă între orele 6:30 şi 20:20, iar unele linii circulă chiar până la miezul nopţii. Vaporaşele sau hidroautobuzele circulă numai din februarie până în septembrie, dar cele opt staţii unesc obiective turistice majore ale Parisului, precum Turnul Eiffel, Muzeul Luvru şi Notre-Dame. Taxiurile nu sunt foarte costisitoare, dar şoferii obişnuiesc să perceapă un tarif mai mare dacă observă că aveţi multe bagaje.
Câteva sfaturi practice
Când vă aflaţi în căutarea unui restaurant, evitaţi pe cât posibil localurile unde este afişat „meniu turistic”. Acesta ar putea fi bun la gust, dar va fi costisitor, întrucât nu reprezintă nimic altceva decât o metodă a patronilor de a profita de turişti, pe principiul „chiar dacă nu se vor mai întoarce aici, o singură dată este suficient pentru a-i păcăli”.
Când achitaţi o notă de plată, verificaţi dacă serviciul ospătarului a fost inclus. De cele mai multe ori, acesta este trecut pe nota de plată şi este de maximum 15 la sută din valoarea consumaţiei. Dacă preferaţi să economisiţi bani, luaţi gustarea la pachet. În acest caz, nu va mai trebui să daţi bacşiş.
Toate obiectivele turistice majore au un mare inconvenient: statul la coadă. Încercaţi să ajungeţi mai devreme, cu cel puţin 15 minute înainte de ora oficială de deschidere. În schimb, după-amiaza, cozile sunt considerabil mai mici.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago