Categories: Actualitate

Părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală pot fi amendaţi

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara împreună cu Centrul Judetean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Hunedoara a realizat un studiu privind numărul elevilor din judeţ care sunt în situaţia de a nu absolvi ciclul învăţământului obligatoriu, respectiv anii cuprinşi între clasa pregătitoare şi clasa a X-a.
Studiul a fost realizat în perioada 11 noiembrie 2015 – 20 ianuarie 2016 conform noului ROFUIP, în care noţiunea de abandon şcolar, prevăzută în regulamentul vechi, s-a transformat în părăsirea timpurie a şcolii, a explicat Gabriel Ilieş, coordonator în cadrul CJRAE Hunedoara. Asta, pentru că organismele europene spun că o persoană poate să se întoarcă în băncile şcolii la orice vârstă, pentru a-şi încheia studiile, chiar dacă atunci când avea vârsta adecvată le-a abandonat.
Studiul privind elevii aflaţi în riscul de părăsire timpurie a şcolii s-a axat pe şase categorii. În prima categorie au fost incluşi elevii care nu au frecventat deloc cursurile anului şcolar 2014 – 2015. Aici au fost depistaţi 394 de elevi, fiind vorba de 0,99 la sută din totalul elevilor la nivel de judeţ, cei mai mulţi fiind din Lupeni, iar cei mai puţini din zona comunei Ilia. Dintre aceştia, 84 s-au întors în acest an la şcoală. În schimb, alţi 187 de elevi nu s-au prezentat deloc la cursuri de la începutul anului 2015 – 2016, ceea ce înseamnă un procent de 0,47 la sută din totalul elevilor din judeţ. Şi cei repetenţi au fost incluşi la categoria celor aflaţi în riscul de a părăsi şcoala. Numărul acestora la nivel de judeţ este de 1.023, dintre care 310 au rămas repetenţi pentru a doua oară. De asemenea, au fost luaţi în vizor elevii care au acumulat mai mult de 40 de absenţe de la începutul acestui an, fiind vorba de 675 de şcolari la nivel de judeţ, cei mai mulţi din Deva. Au mai fost luaţi în calcul 53 de elevi care s-au retras anul trecut şi nu au revenit, mulţi dintre ei având drept motiv plecarea în străinătate. Totodată, în urma studiului s-a constatat că 15 elevi care au împlinit şase ani nu s-au înscris în clasa pregătitoare. Numărul total al elevilor din învăţământul obligatoriu pentru anul 2015 – 2016 este de 39.170, iar pentru 2014 – 2015, este de 39.789.
În perioada următoare, IŞJ Hunedoara în parteneriat cu DGASPC Hunedoara, serviciile publice de asistenţă socială şi de poliţie locală din primării şi Prefectura Hunedoara, vor demara o acţiune prin care se va lua legătura cu părinţii ai căror copii nu frecventează sau au abandonat şcoala, pentru a-i convinge să-i readucă la cursuri. Potrivit lui Gabriel Ilieş, în Legea educaţiei sunt prevăzute sancţiuni pentru părinţii din vina cărora copiii nu frecventează şcoala, cuantumul acestora fiind între 100 şi 1.000 de lei, conform art. 360, al. 1, din Legea 1/2011. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

9 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

9 ore ago