Categories: ActualitateFlash

Pădurarul hunedorean e cel mai cool! Direcţia Silvică Hunedoara l-a dotat cu „şoşoni” de 400 de lei bucata

Maximilian Gânju

Dacă are codrul hunedorean lemn, atunci şi Direcţia Silvică Hunedoara are bani de cheltuit. Cam aşa ne-am putea gândi dacă luăm în calcul o achiziţie a instituţiei care a luat, prin licitaţie publică, e drept, 1.105 bucăţi de papuci pe care a plătit circa 450.000 de lei. Cam scumpi, dacă-i comparăm cu ce se găseşte pe piaţa liberă de profil, dar specialiştii Direcţiei Silvice Hunedoara spun că nu e aşa.

Ar părea o afacere bună
În urmă cu aproape trei luni de zile, Direcţia Silvică Hunedoara a organizat o licitaţie publică prin care cumpăra 400 perechi încălţăminte de iarnă, 400 perechi pantofi de vară şi 305 perechi cizme de cauciuc, conform caietului de sarcini. Pentru aceste bunuri, direcţia a organizat licitaţie electronică şi a pus la bătaie 369.950 de lei fără TVA, achiziţia urmând a fi făcută de la firma care oferă preţul cel mai mic. După ce s-ar fi înscris la licitaţie mai multe firme, contractul a fost luat de un ofertant, care s-a angajat să livreze „şoşonii” la preţul total de 367.477 de lei fără TVA. O afacere bună pentru Direcţia Silvică Hunedoara, care a făcut economie de ceva mărunţiş, am putea spune. Însă, lucrurile nu stau tocmai aşa. Chiar dacă licitaţia n-a fost contestată şi a respectat legislaţia în materie de achiziţii publice, după cum spune directorul instituţiei, inginerul Radu Crişan, preţul plătit de DS Hunedoara pentru o pereche de încălţări necesare pădurarilor este aproape dublu, faţă de ofertele aflate pe piaţă.

„S-a stabilit un preţ maxim de adjudecare”
„Eu consider că… în primul rând, a fost organizată o licitaţie pe SEAP, licitaţie la care nu am ales noi oferta. Firmele interesate care au vrut să ne vândă marfa şi care au şi avut marfă s-au înscris. Am înţeles că vreo trei firme şi-au descărcat caietul de sarcini. Oferta, până în final, a fost făcută de o singură firmă. Colegii mei care s-au ocupat au luat nişte preţuri, au cerut nişte oferte înainte, s-au dus pe la magazine să vadă nişte preţuri la calitatea pe care o vroiam noi. Aşa s-a stabilit un preţ maxim de adjudecare”, declară directorul Radu Crişan.

Vorba aia, nu e prost cel care cere…
Preţul maxim de care vorbeşte şeful Direcţiei Silvice Hunedoara înseamnă peste 400 de lei perechea de încălţări. Suma totală scoasă din vistierie de Direcţia Silvică Hunedoara este de circa 450.000 de lei cu tot cu TVA şi împărţită la cele 1.105 perechi de încălţăminte ne dă puţin peste 400 de lei perechea, indiferent că este vorba de pantofi de oraş, cizme de cauciuc ori ghete de munte.
Chiar dacă specialiştii direcţiei au fost pretenţioşi la calitate, ne gândim că totuşi nu au ales vreun creator de modă care să fi croit pantofii după calapodul pădurarului hunedorean. Spunem acest lucru pentru că, spre exemplu, magazinele on line cu echipament de munte oferă „gumarii” buni pentru pădurar, cu şosetă îmblănită şi toate cele… la un preţ maxim de 200 de lei.
„Nu cred că puteţi să acuzaţi de nici o şmecherie cu nimeni, e vorba de o licitaţie pe SEAP, în care nu noi am ales cine ne dă marfa. (…) Cizmele erau, după calculele lor, la vreo 100 şi ceva de lei, bocancii erau la 400 şi ceva ”, mai explică directorul Direcţiei Silvice Hunedoara. Prin urmare, „papucii de lac” au fost cei mai scumpi, dar se naşte întrebarea: câţi pădurari vor patrula prin codri în pantofi de gală?

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • fara suparare, dar umblati voi in tenisi prin padure, apoi mai vorbim.
    iar daca nu stiti, prin padure nu este asfalt :)

  • Corect, Dendela. Dar trebuia să le spui să umble desculți...Sigur, exagerez dar se pare că unii nu au simțul realității. Poate că sunt cam scumpe. Nu știu ce calitate au dar pădurarii aveau nevoie de încălțări speciale.

  • Sigur ca aveau nevoie... Nu au ajuns incaltarile speciale la padurari. Ei au primit niste chinezarii ieftine la pret astronomic. Pupincuristii directorului au sarit iute sa-l apere. dendela, tata, dar pantofii sunt buni la padure? Ca si pantofi le-o luat nu numai cizme. Cand furi toata padurea iti permiti.

  • Dacă e așa cum spui pădurarule Victor, reclamă-l la organele competente. Nu vedeți că anchetatorii fac ravagii.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

o zi ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

o zi ago