Categories: EvenimentFlash

Ouă şi oase de dinozauri, traficate pe piaţa neagră

Sorina Popa

Poliţiştii hunedoreni au confiscat peste 100 de piese paleontologice şi arheologice, care fac parte din patrimoniul naţional, acestea fiind braconate din siturile de la Tuştea şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Publicitate pe Internet

Oamenii legii au fost sesizaţi de către profesorul Dan Grigorescu, directorul Administraţiei Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, cu privire la faptul că pe un site de Internet, destinat reclamei şi vânzării obiectelor naturale (minerale, roci şi fosile), accesat în special de utilizatori din Austria, a fost postată o fotografie reprezentând o persoană de sex feminin, având în mâini două ouă de dinozauri, bine conservate, care ar proveni din situl paleontologic de la Tuştea, comuna General Berthelot, din judeţul nostru. Intrând pe fir şi făcând cercetări, ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au ajuns la doi hunedoreni, tată şi fiică, Daniel şi Maria U., domiciliaţi într-un sat din apropierea oraşului Haţeg.

Zeci de piese provenite din braconaj arheologic

În urma a două percheziţii domiciliare, la locuinţele lui Daniel U. şi Ioan V., un al individ implicat în activităţi de braconaj arheologic, poliţiştii au descoperit 16 fragmente fosile de dinozaur pitic, din perioada cretacică târzie, de acum 65 de milioane de ani, şi 44 fragmente fosile de carapace de broască ţestoasă preistorică. De asemenea, au mai fost găsite 46 de fragmente ceramice aparţinând unor vase din perioada romană, şase monede de argint şi bronz şi trei obiecte de podoabă şi harnaşament din bronz, datate în secolele I-III d.Hr., toate aceste piese provenind din activităţi de braconaj arheologic şi paleontologic, desfăşurate în siturile cetăţii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum şi în cele din arealul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

Dotaţi cu echipamente de detecţie

Ancheta în acest caz a început în noiembrie 2009. Cercetările efectuate au dus la identificarea Mariei U. şi a lui Daniel U., despre care s-a stabilit că au sustras ouă şi fragmente osoase de dinozaur, din zona Haţeg, fosilele fiind traficate pe piaţa neagră. Daniel U., de 52 de ani, mai este suspect în alte activităţi de braconaj arheologic şi trafic cu artefacte. Ancheta a scos la iveală şi legăturile dintre cei doi şi Ioan V., un cetăţean domiciliat tot în zona Haţegului, care este cercetat în două dosare penale, pentru activităţi ilegale în situri arheologice şi paleontologice.

În timpul percheziţiilor la domiciliile celor amintiţi, au mai fost găsite şi ridicate un detector de metale, precum şi alte echipamente folosite la detecţii şi săpături. Poliţia continuă cercetările cu suspecţii în stare de libertate, aceştia fiind învinuiţi de furt calificat, operaţiuni de export ilegale, detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la 15 ani de puşcărie.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Sunt deosebit de trist. Nu pot sa inteleg de ce nu mi se permite sa protejez prin lege obiectivele istorice din judetul Hunedoara. De peste 9 ani incerc sa atrag atentia ca monumentele trebuie puse in valoare. Inainte de asta trebuie anihilati pradatorii lor. Daca ar exista legislatie ar fi mai usor de rezolvat tot ceea ce duce la pradarea lor, fie ca sunt istorice sau naturale. Fara o lege speciala consacrata acestora nu se face nici un pas inainte.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Unul muncește de zor iar alții se fălesc cu re­a­lizările. Asta spun bâr­fi­torii din vestul…

15 ore ago

Bulina albă

Georgeta Manolache, coordonatorul Clubului AC Străjerii Lupeni Pentru organizarea unei noi ediții a Maratonului Straja,…

15 ore ago

Bulina neagră

Laurențiu Măcinic, de 30 de ani, din București Pentru că a fost arestat preventiv de…

15 ore ago

Declic a „detonat” barajul de la Mihăileni

ONG-iștii au obținut în instanță suspendarea lucrărilor la investiția hidrotehnică   Adriana Năstase Dat ca…

15 ore ago

Polițistul acuzat de furt, condamnat pentru instigare la mărturie mincinoasă

Agentul de la Poliţia orașului Simeria fusese reclamat de proprietarul unui autoturism, parcat în zona…

15 ore ago

Șofer băut, „turnat” de propria soție

Bărbatul s-a certat cu consoarta și a plecat de acasă cu mașina cu gândul să…

15 ore ago