Categories: Comunitate

Oraşul Geoagiu, la un an de SMURD şi doi ani de serviciu comunitar de evidenţă a persoanelor

Magdalena Şerban

Degeaba te ocupi doar de ceea ce este la vedere, dacă nu pui pe primul loc urgenţele şi sănătatea oamenilor. Cam aşa pune problema primarul din Geoagiu, Vasile Cărăguţ (foto).

Secundele pot însemna viaţă
„Cred că orice edil îşi doreşte tot ce e mai bun pentru urbea pe care o reprezintă. Deşi catalogat oraş, Geoagiu a fost privat de multe, de-a lungul timpului. Consider că un mare pas s-a făcut în februarie, anul trecut, când a fost inaugurat punctul fix SMURD – Garda de Intervenţie Geoagiu, dotată cu o ambulanţă SMURD, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Detaşamentului de Pompieri Orăştie. Comunitatea noastră are, de atunci, o mare şansă în soluţionarea la timp a urgenţelor. Timpul de răspuns are un rol primordial în reuşita unei intervenţii. Apelând 112, cetăţenii au certitudinea că ajutorul solicitat vine în cel mai scurt timp, fie de la pompieri, paramedici SMURD, poliţişti ori jandarmi, în funcţie de natura situaţiei. Cât sunt de importante secundele care se scurg până un echipaj SMURD ajunge la locul accidentului, de exemplu. Sau în caz de urgenţă medicală majoră. Una e să aştepţi echipaj care să vină din împrejurimi şi alta e să ai unul chiar la tine în oraş”, a afirmat primarul Vasile Cărăguţ. De subliniat că Garda de Intervenţie Geoagiu deserveşte 30 de localităţi, cu aproape 10.000 de locuitori, având ca adresabilitate inclusiv Ceru Băcăinţi, Balşa, Rapoltu Mare, DN 7, precum şi Autostrada Deva – Sebeş.

Acte fără drumuri şi cheltuială
Pe de altă parte, de doi ani, locuitorii oraşului Geoagiu şi cei ai satelor aparţinătoare, dar şi ai comunei vecine Balşa, au un Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor. Acesta asigură întocmirea, păstrarea, evidenţa şi eliberarea actelor de stare civilă, a cărţilor de identitate, a cărţilor electronice de identitate şi a cărţilor de alegător în sistem de ghişeu unic.
„Până acum doi ani, oamenii erau nevoiţi să se deplaseze pe propria cheltuială la Orăştie, pentru a-şi schimba cartea de identitate sau a le face un asemenea document copiilor lor. Din cei aproximativ 5.800 de cetăţeni cât numără oraşul nostru, o bună parte înseamnă vârstnici. Aşa că nu doar că erau puşi pe drumuri prin căldură sau zăpadă pentru a-şi rezolva actele, ci erau şi puşi ca din puţinul unei pensii să se descurce cu transportul. Dacă tot e oraş, măcar atât să le ofere cetăţenilor săi. Nu e corect ca ei să plătească taxe şi impozite calculate la nivel urban, dar condiţiile să fie de comună. Nu poţi să baţi din palme şi să faci totul într-o clipă, dar cu răbdare se vor rezolva multe, pe parcurs. Ştiu că unii ar dori să se treacă înapoi la titulatura de comună, dar asta ar însemna să pierdem bani mulţi de la Uniunea Europeană, oraşele având alocări mai mari în ce priveşte proiectele de investiţii accesate. Or, dacă vrem dezvoltare, indiferent pe ce perioadă s-ar întinde, nu trebuie să dăm înapoi”, a mai precizat edilul-şef din Geoagiu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

10 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

10 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

10 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

10 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

10 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

10 ore ago