Categories: Comunitate

Orăștioara de Sus: Între nevoi bugetare și evenimente de tradiție

Magdalena Șerban

Rectificarea bugetară este așteptată să aducă un echilibru financiar și la Orăștioara de Sus, comună care are mai multe inves­tiții pe rol. Susținerea și finalizarea pro­iec­telor demarate cu precădere pe axă gu­ver­namentală depind foarte mult de acești bani care sunt necesari să acopere chel­tuielile catalogate neeligibile în cadrul pro­gramelor de modernizare plus fondul de funcționare al instituției publice și cel afe­rent asistenței sociale.

Pe lista urgentă
„Vrem să finalizăm în anul curent două pro­iecte câștigate și implementate prin Pro­gra­mul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). E vorba de extindere și racorduri canalizare în localitățile Bucium, Orăștioara, Ludești și Costești (PNDL II) plus un program de ali­men­tare cu apă, canalizare și racorduri în satul Ocolișu Mic (PNDL I). După ce vom duce la bun sfârșit aceste lucrări, putem să spu­nem că avem rețea completă. Iar dacă e să mergem până la capăt cu detalierea ne­ce­sarului financiar, nici fondul destinat bunei funcționări nu e acoperit până la finele anului, deci și aici trebuie bani. Totodată, capitolul asistență socială trebuie asigurat până în decembrie 2021, inclusiv. Despre reabilitări și reparații la drumuri nici nu are rost să vorbim, deoarece la cei 40 de kilometri cât este rețeaua locală (drumuri comunale, vicinale, ulițe, străzi) am prevăzut doar 20.000 de lei la începutul anului, deci extrem de puțin. Din păcate, orice mișcare se face în sensul acesta înseamnă bani. Nimic nu se mai poate face fără monedă de schimb. Nimic”, a apreciat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul din Orăştioara de Sus. Conștient că vistieria pro­prie nu permite prea multe, cu toată dră­mu­iala și încercările de a gestiona cât mai bine cifrele, acesta are și o concluzie: “Facem tot ce e omeneşte posibil ca să câştigăm cât mai multe proiecte europene și guvernamentale pentru cetăţenii noştri. În fond, toate aceste investiţii sunt resimţite din plin de către co­mu­nitate. Dar există și o latură care a devenit din ce în ce mai greu de onorat, ea fiind re­pre­zentată de obligațiile noastre contractuale legate de faptul că atât cofinanțările cât și su­mele neeligibile ce rezultă din proiectele in­vestiționale trebuie să ne revină și să le pu­nem de la noi. Însă trebuie să fim conștienți că satisfacțiile obiectivelor ce rămân în urma noastră sunt pe măsură. Deci eforturi mai mari, dar și rezultate mai mari”, a subliniat alesul local.

Urmează Țurcana – Regina Munților 2021
O altă veste dată de acesta este că hu­nedorenii ar cam trebui să-și includă în programul de weekend expoziția de tradiție Țurcana – Regina Munților 2021, cea mai cunoscută și mare sărbătoare a oierilor din România, ce va avea loc la Costești, în aceeași locație ca și în anii precedenți, pe 26 sep­tembrie, marcând ediția cu numărul XVI. Vor fi bifate un târg de produse tradiționale și o bursă de ovine, totul fiind organizat de Aso­ciația Județeană a Crescătorilor de Ovine ”Dacia”, membră a Asociației Forța Fermie­ri­lor, cu susținerea administrației publice lo­cale. Accesul publicului urmează a fi neres­tric­ționat, dat fiind că se desfășoară în aer liber, însă s-au luat toate măsurile de preve­nire a răspândirii virusului SARS-COV2. ,,Ru­gă­mintea noastră este ca toți cei care ajung la această expoziție să respecte măsurile sani­tare impuse prin reglementările în vigoare (evitarea aglomerației, purtarea măștii, res­pec­tarea distanțării, etc). În rest, organizarea se va face prin asumarea tuturor cerințelor ac­tuale, marcate de valul pandemic”, a înche­iat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

7 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

7 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

7 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

7 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

7 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

7 ore ago