Categories: Comunitate

Orăştioara de Sus: buget mai mare, dar insuficient

Magdalena Şerban

Administraţia publică din Orăştioara de Sus se poate lăuda cu alocări bugetare mai mari în acest an, însă doar pe hârtie. Crescând cheltuielile considerabil, impuse prin aplicarea legii salariale, şi sumele la buget s-au majorat, dar nu şi în cazul asigurării necesarului pentru investiţii.

„Tot ce include partea de social, asistenţii personali, indemnizaţiile, înseamnă un cumul la buget. Sumele care rezultă sunt mari ca valoare, comparative cu 2018, însă reprezintă doar un capitol de plăţi obligatorii, nu constituie un venit propriu-zis. Şi aşa, pe trei luni suntem descoperiţi în ce priveşte fondul salarial. Bineînţeles, trebuie luate în calcul acea majorare dictată de creşterea salariului minim pe economie, voucherele de vacanţă şi norma de hrană pe care trebuie să le acordăm în baza legii. Deci e firesc să vorbeşti de un buget mai mare în 2019, dar nu unul de investiţii, ci doar de consum, de subzistenţă. Banii pentru investiţii au rămas foarte puţini. Asta, în condiţiile în care avem de asigurat cofinanţări la trei proiecte aflate în proces de implementare. Din fonduri europene nerambursabile e finalizată modernizarea căminului cultural din Ocolişu Mic şi urmează şi cel din Ludeşti, ambele făcând parte dintr-un proiect integrat. Tot cu finanţare de la UE, prin Grupul de Acţiune Locală, avem modernizarea uliţei Cicovei (800 de metri) din satul Costeşti. Aici este o zonă de case. Trebuie asfaltată şi am prevăzut rigole, podeţe, absolut tot ceea ce e necesar. Din lista investiţională europeană aferentă următoarei perioade mai face parte şi modernizarea căminului cultural din Bucium. Apoi, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) ar mai fi extinderea reţelei secundare de canalizare şi racorduri pentru gospodăriile din satele Bucium, Orăştioara de Sus, Ludeştii de Jos şi Costeşti, la care se lucrează, plus alimentare cu apă şi canalizare, racorduri şi staţii tratare-epurare în Ocolişu Mic. La fel, şi aici se lucrează”, a arătat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
Acesta a mai spus că din toată sărăcia, s-au alocat bani pentru finalizarea capelei din Ludeştii de Jos, urmând să înceapă proiectarea şi avizarea capelei ce se va amenaja în Orăştioara de Sus. În altă ordine de idei, unul dintre principalele obiective ale administraţiei publice locale rămâne în anul acesta modernizarea drumurilor şi uliţelor comunale, demers deja început.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

4 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

4 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

4 ore ago