Comunitate

Orăștioara de Sus: Două mașini electrice, câștigate din fonduri de mediu. O vor și pe a treia

Magdalena Șerban

Administrația Fondului pentru Mediu a propus deja bugetele pentru pro­gra­mele Rabla 2024. Însă deși au po­si­bilitatea să achiziționeze mașini noi pen­tru autoritățile publice locale pe care le conduc, fără nici un ban de la vis­teria proprie, nu toți primarii per­cu­tează la acest demers menit să-i ajute să înlocuiască și să modernizeze parcul auto. La Orăștioara de Sus e invers, edi­lul dorind să aplice și în acest an, după ce în 2023 a accesat cu succes fon­du­rile AFM.

Cheltuieli reduse
„În etapa ultimă ce s-a încheiat, deci anul trecut, am reușit să ob­ținem două mașini prin intermediul acestui program, iar în cadrul celei care va începe dorim să mai aplicăm din nou. Atâta timp cât nu im­plică nici un ban de la bugetul local, adică nu există nici cofinan­țare, nici cheltuieli neeligi­bile, de ce să pier­dem această oca­zie? Nu se știe dacă și când vom mai pu­tea face asta. Am optat pen­tru Dacia Spring, tocmai pentru a nu de­păși bu­getul alocat per mașină (120.000 de lei). Nu am vrut să completăm cu ni­mic de la noi, astfel valoarea grantului aco­perind 100 la sută costul maşinilor. E un plus pentru pri­mărie, pentru că se va face o economie substanțială la car­bu­ranți. De asemenea, cheltuielile cu re­pa­ra­țiile, mentenanța, scad mult. Un alt be­neficiu este faptul că aceste mașini nu sunt poluante, nici fonic, nici cu gaze cu efect de seră. În plus, vin cu propriul sistem de încărcare”, a anunțat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul din Orăştioara de Sus. De adăugat că ur­mea­ză cea de-a 20-a ediție a programului gu­vernamental. O modificare impor­tan­tă, introdusă chiar din ediția trecută, dar care a vizat numai autoritățile și ins­ti­tuțiile publice, a fost majorarea cua­nt­u­mu­lui ecotichetelor la 120.000 de lei, întrucât s-a ob­ser­vant din anii pre­ce­denți că insti­tu­ți­i­le publice nu-și per­­mit să cum­pere mașini electrice sau hibride.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Diferența dintre jocul de Bridge online și jocurile de cărți de la cazinouri

Jocurile de cărți au fascinat oamenii de secole, oferindu-le oportunități de distracție, competiție și socializare.…

30 de minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc zvonerii pe la colțuri că un personaj de la noi s-a enervat tare de…

24 de ore ago

Laurențiu Nistor: Investiții în modernizarea Caselor de cultură din Orăștie și Hunedoara

Municipiul Orăștie, capitala culturală a județului Hunedoara, merită să aibă o sală de spectacole adecvată…

24 de ore ago

Bulina albă

Ami Costa, elevă în clasa a V-a la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva…

24 de ore ago

Bulina neagră

Cristian F., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce a…

24 de ore ago

ANAMARIA GAVRILĂ, candidat POT la Primăria Deva: „Voi fi un Primar care sprijină firmele locale, nu care le alungă sau le pune bețe în roate!”

„Spunem NU firmelor de casă ale di­fe­riților oameni politici, care n-au făcut nimic altceva decât…

o zi ago