Categories: Fara bascalie

O spirală remarcabilă la Consiliul Judeţean

Întrerup seria editorialelor politice, pentru a semnala o lucrare de artă, montată recent pe holul central al Consiliului Judeţean Hunedoara. Nu mă voi lansa în aprecieri absconse şi sofisticate, ininteligibile de regulă pentru public, dar aplaudate din snobism. Voi comenta din perspectiva unui privitor (ceva) mai avizat. Dacă aveţi timp şi interes, puteţi merge să o vedeţi…
Lucrarea, de mari dimensiuni, aparţine artistei plastice Doina Ionescu Reghiş. Am văzut-o şi la recenta expoziţie a Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Hunedoara, deschisă la Palatul Parlamentului. Din câte am înţeles, a fost concepută, pentru a fi încadrată exact în acel spaţiu din Consiliul Judeţean, de aceea, nu se simte nici o notă falsă între geometria pereţilor şi cele şase panouri ale lucrării.
Tonuri aurii, calde, pe fundal alb. Nu vă va trebui mult timp să sesizaţi că este vorba despre o spirală a istoriei, în care sunt plasate elemente epice – monede, simboluri heraldice, plăcuţele de la Germisara, încercând să refacă drumul judeţului în contextul mai larg al istoriei ţării, cum s-ar spune, de la origini, până spre vremurile noastre.
Ceea ce mă impresionează plăcut este absenţa stridenţelor cromatice, care ar fi făcut notă discordantă, într-un spaţiu ce are dinamism prin chiar scara monumentală, balustradă, arcade, tipice pentru o clădire secesion. Precizez că secesion este stilul artistic, inclusiv arhitectonic al sfârşitului de secol XIX/începutului de secol XX, stil în care este construit centrul vechi al Devei. Derivat din încărcatul rococo, mult simplificat, secesion este rudă apropiată cu mai celebrul Art Nouveau, caracterizat de linii curbe, ample, prin urmare, perfect consonant cu spirala Doinei Ionescu.
Mă opresc aici. Dacă printre tăieri de pensii, salarii şi alte experimente ale guvernării Boc aveţi timp şi de o privire asupra unui experiment artistic pe care îl consider în totalitate reuşit, nu ezitaţi să-l vedeţi în interiorul Consiliului Judeţean Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Well, mr Gruian, nu toata lumea are drum pe la CJ Hunedoara. Dar cred ca lucrarea aia de arta oricum nu spune nimic - nu merita efortul. Am postat acest mesaj in speranta că, mr Gruian, o sa mai promovati si artistii tineri, nu pe toti sclifositii infumurati cu nasul pe sus.

  • Well, mr. alexander, it's just your opinion, I know is quite hard to accept another... maybe you'll go to see, it's for free. Whatever, you're just a noname, be strong, mr. alexander, tell us your name, just in case, for glorifying your immortal talent, if you are indeed a young artist... or stay where you are, in cowardness. Do you know what Talleyrand told us...?

  • da, este doar parerea mea, dar nu fiti asa sigur ca e numai a mea. Oricum, nimeni nu v-a cerut sa ii "glorificati" pe tinerii artisti, dar spun ca acestia merita mai multa promovare.

  • Mr. alexander, urmariti in curand revista FORMA, acolo va fi vorba despre foaooarte multi tineri artisti.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

21 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

21 de ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

21 de ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

21 de ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

21 de ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

21 de ore ago