Categories: FlashSport

O medalie asigurată şi unele promisiuni la C.N. de şah

Ciprian Marinuţ

Daria Vişănescu (foto), de la Clubul de şah Deva, va obţine cel puţin medalia de argint la Campionatele Naţionale de şah pentru juniori şi este singura dintre cei 13 jucători de la cluburile din judeţ prezenţi la competiţie care va urca pe podium. Dintre ceilalţi reprezentanţi ai şahului hunedorean, rezultate promiţătoare au obţinut Andrei Secrieru (CS Vulcan, băieţi 12 ani), Oana Şchiopu (CS Vulcan, fete 10 ani), Dragoş Vişănescu şi Tudor Stănescu (ambii Clubul de şah Deva, băieţi 8 ani).

Talent vs. antrenament
Multiplă campioană a României, Daria Vişănescu a acumulat şase puncte după primele opt runde disputate la categoria fete 20 de ani şi se află pe locul secund, în urma liderei Ioana Gelip (Poli Iaşi) care a strâns şapte puncte. Cele două jucătoare au asigurate medaliile de aur şi argint înaintea ultimelor două runde, întrucât următoarea clasată, Georgiana Morea, are doar 3,5 puncte şi poate acumula maximum 5,5 puncte. Daria şi Ioana Gelip s-au întâlnit de două ori pe parcursul turneului, iar scorul întâlnirilor directe este egal, 1-1, ambele câştigând câte o partidă. În ultimele două runde, Daria are un program mai uşor, urmând să se afle faţă în faţă cu jucătoarele clasate pe locurile cinci şi şase, în vreme ce Ioana Gelip le va întâlni pe jucătoarele de pe locurile trei şi şase. Chiar dacă situaţia în clasamentul final, după rundele nouă şi 10, va rămâne aceeaşi, performanţa Dariei este una valoroasă, având în vedere că ea a pus momentan şahul pe locul secund, după activitatea şcolară. „Daria nu a mai jucat la nici un turneu oficial din toamna anului trecut, întrucât în acest an, priorităţile ei sunt examenul de bacalaureat şi admiterea la facultate. În schimb, Ioana Gelip a participat la multe turnee tari şi e foarte bine antrenată. Chiar şi aşa, rezultatul meciurilor directe dintre ele este egal, semn că talentul poate concura cu antrenamentul de la egal la egal. Probabil că Daria va rămâne cu titlul de vicecampioană, iar apoi se va concentra pe examenele pe care le are de susţinut la absolvirea liceului şi admiterea la Academia Naţională de Informaţii din Bucureşti. Abia din toamnă, şahul va redeveni o prioritate, iar Daria va juca în Superliga naţională”, a afirmat Corneliu Hotăran, preşedintele Asociaţiei Judeţene de şah Hunedoara.

Viitorul e încă la stadiul de promisiune
Medalia Dariei va rămâne probabil unică pentru cluburile din judeţ şi la această ediţie a Campionatului Naţional, întrucât ceilalţi jucători hunedoreni au avut doar rezultate promiţătoare. După şapte din cele nouă runde, cel mai bine stă Andrei Secrieru (CS Vulcan, băieţi 12 ani), clasat pe locul 13 cu 4,5 puncte. Andrei a reuşit să obţină o remiză valoroasă cu fostul vicecampion european, David Gavrilescu (candidat de maestru, Elo 2194) de la Medicina Timişoara, însă a pierdut unele partide cu jucători mai slab cotaţi. Pe o poziţie bună, a 14-a, se află Francesca Maniul (Clubul de şah Deva, fete 12 ani), cu patru puncte acumulate. Oana Magdalena Şchiopu (CS Vulcan, fete 10 ani) e pe locul 21 cu 3,5 puncte, Dragoş Vişănescu (fratele Dariei, Clubul de şah Deva, băieţi opt ani), ocupă locul 21 cu 4 puncte, iar Tudor Stănescu (Clubul de şah Deva, băieţi opt ani) se află pe locul 54 cu trei puncte. „Cu excepţia Daria, ceilalţi jucători din judeţ au încă rezultate modeste. Secrieru şi Şchiopu de la CS Vulcan au îmbinat meciurile bune cu cele slabe, iar poziţiile din clasament nu sunt cele visate. Dintre băieţii de la Clubul de şah Deva, Dragoş Vişănescu este peste procentajul de 50 la sută, în vreme ce Tudor Stănescu, care nu are nici şase ani împliniţi, promite mult cu cele trei puncte obţinute”, a afirmat Corneliu Hotăran.
La Campionatele Naţionale de şah pentru juniori de la Căciulata participă peste 500 de jucători, la şapte categorii de vârstă, între opt şi 20 de ani. Competiţia de şah clasic a început în 30 martie şi se va încheia azi, 6 aprilie, dar turneul va continua până în 9 aprilie cu întrecerile de şah rapid, şah blitz şi cu cele de dezlegări. Clubul de şah Deva a fost  reprezentat de nouă jucători, CS Vulcan a mizat pe trei, iar CSM Jiul Petroşani a trimis o singură jucătoare.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago