Nu faci evaluarea clãdirii, plãteşti mai mult!

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal, au intervenit modificări la plata impozitului pentru persoanele care au o firmă în propria locuinţă. Devenii în cauză trebuie să ştie mai multe lucruri.
Astfel, pentru cei care deţin clădiri nerezidenţiale (unde se desfăşoară activităţi comerciale), care au fost dobândite sau construite înainte de 31 decembrie 2011, proprietarii trebuie să contacteze un evaluator autorizat ANEVAR pentru realizarea unui raport de evaluare. Dacă nu fac acest lucru, cota de impozitare va fi de 2 la sută. Cei care deţin o clădire în care se află sediul unei firme sau PFA, trebuie să declare dacă sediul este cu activitate sau nu. Dacă sediul este fără activitate, atunci deţin o clădire rezidenţială, unde cota de impozitare este de 0,1 la sută şi se raportează la suprafaţa construită desfăşurată a clădirii.
Termen limită pentru evaluarea imobilelor
„În cazul apartamentelor sau caselor de locuit unde se află sedii de firme sau PFA, pentru o încadrare cât mai corectă a clădirii ca utilizare rezidenţială, nerezidenţială sau mixtă, este recomandată revizuirea contractelor de închiriere şi/sau comodat. Din acestea, trebuie să rezulte clar dacă suprafeţele rezidenţiale sau nerezidenţiale sunt identificate, iar în cazul în care acestea nu sunt identificate, cine plăteşte şi deduce utilităţile. Dacă suprafeţele sunt prezentate distinct, pentru partea nerezidenţială, trebuie contactat un evaluator autorizat ANEVAR care va face o evaluare a imobilului şi va determina valoarea suprafeţei cu caracter nerezidenţial, pentru a putea fi impozitată ca atare, iar raportul de evaluare împreună cu declaraţia fiscală trebuie transmise autorităţilor locale. Dacă suprafeţele nu sunt identificate distinct, impozitul se va calcula ţinând cont cine este plătitorul utilităţilor. În cazul în care cheltuielile sunt plătite de către proprietarul persoana fizică şi nu sunt deduse de către persoana juridică titulară a contractului de închiriere sau de comodat, clădirea va fi considerată cu utilizare rezidenţială. Dacă vor fi deduse cheltuielile de către persoana juridică titulară a contractului de încheiere sau de comodat, clădirea va fi considerată cu utilizare nerezidenţială“, potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva.
Persoanele care utilizează parţial sau integral o clădire ca nerezidenţială, trebuie să obţină raportul de evaluare până la 31 martie. După această dată nu se mai pot evalua clădirile pentru anul 2016 şi cetăţenii vor plăti cota majorată de 2 la sută. Raportul de evaluare trebuie să conţină valoarea spaţiului nerezidenţial la data de 31 decembrie 2015. Proprietarul clădirii are obligaţia să depună raportul de evaluare la autoritatea fiscală până în 31 martie a.c.. Reamintim că în ultima şedinţă a Consiliului local Deva s-a votat scăderea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidenţiale, deţinute de persoanele fizice de la 1,3 la sută la 0,7 la sută. (O. Mihnea)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago