Noua Casă a Pensionarilor din municipiul Hunedoara şi-a deschis porţile

07 fotoOana Mihnea

Ieri, edilul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, a participat la inaugurarea Casei Pensionarilor, aflată în spaţiul unde a funcţionat fostul punct termic 7B, pe Bulevardul Corvin. De fapt, fostul punct termic a fost reabilitat şi transformat într-un loc ideal pentru persoanele vârstnice. Alături de primarul municipiului, la tăierea panglicii inaugurale au fost şi deputatul Carmen-Eleonora Hărău, preşedintele PNL Hunedoara, Bogdan Ţîmpău, preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, şi vicepreşedintele Vetuţa Stănescu.

A necesitat reparaţii ample
Lucrările la amenajarea şi dotarea spaţiului au început în vara anului trecut şi au ajuns la final înainte de termenul limită stabilit. Valoarea totală a proiectului este de 511.370 lei, cu finanţare integrală de la bugetul local. Imobilul situat pe B-dul Corvin a funcţionat ca punct termic cu două staţii hidrofor şi era proprietatea R.A.I.L Hunedoara. Din cauza unor datorii înregistrate, în timp, punctul termic a ajuns în proprietatea municipiului Hunedoara. Având în vedere că acest spaţiu nu a mai fost utilizat de foarte multă vreme, a ajuns într-o stare foarte avansată de degradare. Pereţii aveau fisuri, infiltraţii de apă şi igrasie, instalaţiile electrice şi sanitare erau distruse sau inexistente şi a fost necesar să se intervină cu lucrări ample de reabilitare pentru a putea deveni funcţional pentru persoanele vârstnice.

Adusă la standarde europene
Acum, clădirea şi-a schimbat cu adevărat înfăţişarea, a fost anvelopată, au fost tencuiţi şi zugrăviţi pereţii interiori şi exteriori. Buiandrugii din lemn au fost înlocuiţi cu unii din beton armat. Există pardoseală nouă de tip tarkett în sala de activităţi comune, a fost amenajat un club şi o sală de proiecţii cu termoizolaţie sub pardoseală, în celelalte spaţii a fost montată gresie, iar pe terasă s-a lucrat cu beton. Tâmplăria exterioară a fost înlocuită cu tâmplărie din PVC, s-au făcut grupuri sanitare noi pe sexe, s-a refăcut instalaţia electrică şi a fost racordată clădirea la reţeaua de apă şi canal a municipiului. Constructorul a montat o centrală termică pe gaz şi radiatoare pentru încălzire eficientă pe timp de iarnă. La intrare în Casa Pensionarilor există trotuare noi cu pante pentru dirijarea apelor pluviale, zone verzi şi rampă pentru persoanele cu dizabilităţi. În ansamblu, Casa Pensionarilor cuprinde Sală Club, Sală Activităţi Comune, Sală Proiecţii, Cabinet Medical, Birou Administrativ, Oficiu, dar şi încăperi anexe cu destinaţie specială (magazie, sală cazane, grupuri sanitare şi o terasă acoperită). Toate au fost gândite şi create pentru a le asigura pensionarilor cele mai bune condiţii şi posibilitatea de a desfăşura diferite activităţi.

 Activităţi adaptate la cerinţe
„Casa Pensionarilor este destinată activităţilor recreaţionale, dar nu numai. Avem şi două cabinete medicale, sunt oameni care s-au oferit voluntari să-i consulte pe cei care au nevoie. Este şi un Club Femina, care reprezintă o premieră pentru judeţul Hunedoara, deoarece nu am auzit ca pensionarele să aibă un club al lor. Gama de activităţi va fi adaptată şi diversificată în funcţie de cerinţele pensionarilor. Vom continua seria acestor proiecte cu încă unul constând în amenajarea celei de-a doua case a pensionarilor într-o altă zonă a oraşului, este vorba despre cartierul Micro 3. Sperăm să ne putem ridica la nivelul aşteptărilor tuturor pensionarilor şi să le facem viaţa mult mai uşoară. Cel mai probabil, începând de luni vor putea să vină aici şi vom stabili un program strict, avem personal care să deservească această Casă a Pensionarilor şi ne aşteptăm să fie acoperită capacitatea spaţiului la maximum. Având în vedere că sunt 600 mp, cred că au loc aici în jur de 1.000 de pensionari pe zi. Până acum, avem cereri din partea unui număr de aproximativ 200-300 de persoane şi mă aştept ca numărul lor să crească“, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului.
Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara apreciază această iniţiativă şi este alături de proiectele edilului municipiului. „Pensionarii din municipiul Hunedoara sunt cei care au avut un aport esenţial în dezvoltarea oraşului. A venit momentul ca administraţia locală, prin primarul Viorel Arion, după atât de mulţi ani, să se gândească la aceşti oameni. În Hunedoara sunt mulţi pensionari şi ei şi-au dorit să aibă un loc al lor. Deşi sunt pensionari, se simt atât de tineri, sunt dornici să socializeze, să se întâlnească, să petreacă timpul împreună“, a precizat Vetuţa Stănescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.